Kelemen Hunor: A bizalom megerősítése nem lesz egyszerű mutatvány

2021. április 20. 11:39

Az RMDSZ elnöke szerint sokkal több egyeztetésre van szükség a bukaresti kormánykoalícióban, hogy ne alakuhasson ki kormányválság.

2021. április 20. 11:39
null

Sokkal több egyeztetésre van szükség a bukaresti hárompárti kormánykoalícióban, hogy meg lehessen akadályozni a mostanihoz hasonló konfliktusok újratermelését – mondta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden a magyar közmédiának nyilatkozva, miután előző este eredménytelenül zárult a koalíciós pártok vezetőinek első válságtanácskozása.

Az RMDSZ kitart a közös kormányzás mellett

Kelemen Hunor úgy értékelte: a bizalom megerősítése „nem lesz egyszerű mutatvány”, de

a jobbközép kormánykoalíciónak nincs alternatívája,

azt pedig kizárta, hogy alig négy hónap után miniszterelnököt cseréljenek: ebbe az RMDSZ sem fog belemenni, és a – Florin Citu miniszterelnököt jelölő – Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem engedheti meg magának.    

Az RMDSZ elnöke szerint elfogadhatatlan felelőtlenség lenne teljes politikai, kormányzati válságba lökni az országot egy miniszterért, a jelenlegi helyzetben tehát

ugyanakkor a koalíció mindennapi működésében olyan kormányzati és parlamenti egyeztetési mechanizmusokat kell bevezetni, amelyek megelőzik a hasonló konfliktusokat.    

Az USR-PLUS nem lépheti át a hatáskörét

Kelemen Hunor leszögezte: nem lehet megkérdőjelezni a miniszterelnöknek azt a jogát, hogy minisztert cseréljen, amennyiben nem tud együtt dolgozni egy miniszterrel, de Citunak is el kell fogadnia, hogy a koalíciós vezetőkkel egyeztetnie kell. Meg kell teremteni a feltételét annak, hogy egy miniszter visszalépjen, nem feltétlenül kell leváltani, amennyiben megszűnik a bizalom köztük.

– utalt a körvonalazódó kompromisszumra az RMDSZ elnöke.    

Az USR korlátozná a miniszterelnök alkotmányos jogköreit

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR PLUS által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és Citu nélkül akarja folytatni a koalíciós kormányzást.    

Néhány napos üzengetés után a koalíciós pártok vezetői hétfő délután ültek tárgyalóasztalhoz, de az első négyórás tanácskozás nem vezetett eredményre. Sajtóértesülések szerint azonban az USR PLUS most már azzal is megelégedne, ha Citu csak a koalíció jóváhagyásával alakíthatná át kormányát, de a PNL és az RMDSZ nem fogadta el a miniszterelnök alkotmányos jogkörének korlátozását.   

 A koalíciós vezetők kedd délután folytatják az egyeztetést.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 20. 19:22
És az tulajdonképpen jó nekünk? Vagy csak az RMDSZ-eseknek?
Takita
2021. április 20. 14:06
Ahol gyenge a politikai kultúra, mondhatnánk úgyis balkáni,ott nehéz a koaliciós kormányzás. Szerencséjük van a románoknak, hogy van egy Közép-Európából (Erdélyből) jött miniszterelnök helyettes, aki megpróbálja helyretenni a dolgokat. Jellemző, hogy eddig mindig azok voltak a sikeresebb kormányok Romániában, amelyekben az RMDSZ is részt vett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!