A román belügyminiszter figyelmeztetett a kisebbségi nyelvhasználat biztosítására

2021. április 23. 07:14

Belügyminisztériumi felszólítást küldtek a romániai a prefektusoknak, hogy figyeljenek a kisebbségi jogok betartására – adta hírül a Székelyhon.ro oldal.

2021. április 23. 07:14
null

A Székely Figyelő Alapítvány még tavaly folyamodott Klaus Iohannis államelnökhöz, hogy szólítsa fel az állami intézményeket a nyelvhasználati jogok tiszteletben tartására. Végül az államelnök hatáskörére hivatkozva a belügyminisztériumhoz továbbította a kérést, amely végül felszólította azon romániai települések vezetőit és tisztviselőit, ahol a lakosság arányát tekintve a kisebbségek meghaladják a 20 százalékot, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségek nyelvének használatára vonatkozó jogszabályokat, a közelmúltban ugyanis számos visszaélést tapasztaltak.

A levél felszólítja az illetékeseket a törvény betartására, és az esetleges visszaélések büntetését is kilátásba helyezi.

„Innen kezdve immár a mi felelősségünk is, hogy mi történik tovább. Mert lehet továbbra is románul fordulni különböző intézményekhez (még Székelyföldön is), abból a megfontolásból, hogy úgy gyorsabban lehet haladni, vagy attól félve, hogy ha azt magyarul tesszük, akkor ellenszenvet váltunk ki magunk és/vagy az ügyünk iránt. De azt is megteheti mindenki, hogy kinyomtatja és magánál hordja a minisztériumi felszólítást és a megyéje prefektusának a válaszát a levelünkre, és bátran használja anyanyelvét, ha pedig valahol ellenállásba ütközik, akkor felmutatja ezeket. Sőt azt is megteheti bárki, hogy ha valahol rendellenességet észlel, akkor felhívja rá a megyéje prefektusának a figyelmét. Vagy jelezheti ezt az alapítványnak is, hogy az intézkedhessen” – fogalmazott Árus Zsolt székely civil jogvédő.

„Minden jog annyit ér, amennyit használunk belőle. S mindannyiunk lehetősége (de felelőssége is) az, hogy rászoktassuk (lényegében visszaszoktassuk) az erdélyi közhivatalnokokat arra, hogy használják a magyar nyelvet” – szögezte le a Székely Figyelő Alapítvány vezetője.

Fotó: MTI Fotó: Landman Consulting Services

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scandal says Jack
2021. április 23. 11:45
mai hír illusztrációként „Olyanok vagyunk, mint a rossz felső szomszéd egy tömbházban, aki mindig eláztat: mi a magyar szomszédokat folyamatosan elárasztjuk szeméttel” – ezt Radu Trufan, a Máramaros megyei tanács alelnöke foglalta össze egy őszinteségi rohamában, aki úgy tudja, Romániából percenként legalább 50-70 PET-palack úszik át Magyarországra a Tiszán és a Szamoson, ez pedig „igen nagy szégyen ránk nézve”.
night watch
2021. április 23. 11:37
Nem szabadott volna Romániát beengedni az EU-ba széleskörű autonómia biztosítása nélkül a többségi magyar területeknek. Szerbiával kapcsolatban sem látni, hogy erre törekvés lenne. A magyar politikai elit hallgatólagosan lemondott az autonómia melletti markáns fellépésről, talán opportunizmus, a könnyebb ellenállás, a közvetlenebb haszon reménye miatt.
scandal says Jack
2021. április 23. 11:34
Románia egész Európa legreménytelenebb országa. És még a rablott holmit sem tudják megbecsülni...csak át kell menni a mostani határon és mindenki láthatja, tapasztalhatja.
drágabolgárúr
2021. április 23. 09:19
Ez így csinálják a románok. A belügyminiszter leszól a prefektusoknak, majd azok természetesen nem csinalnak semmit. Szankció nem lesz. Ezzel a világ felé mutatják jószándékukat, amúgy együtt röhögnek azon, hogy átverték a világot. Ilyen a román politika, soha semmit nem szabad elhinni nekik. Amikor Basescu aláírt egy kisebbségvedelmi egyezményt, akkor Tőkés Lászlót kérdezték a megállapodásról. Akkor Tőkés azt mondta: " az aláírt dokumentum biztosít bennünket arról, hogy Baseescu tud írni" . Ennyire kell komolyan venni őket. Az aláírt papírok sem jelentenek semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!