Vírusfertőzés miatt félbeszakadtak a holland koalíciós tárgyalások

2021. március 25. 13:24

Kajsa Ollongren, a koalíciós egyeztetések vezetésével megbízott politikus koronavírus tesztje pozitív lett.

2021. március 25. 13:24
null

Ollongren, aki a jelenlegi ügyvivői kormány belügyminisztere, a balliberális 66-os Demokraták (D66) politikusa, karanténba kényszerült. A kormány tagjait az eset után tesztelték, Mark Rutte hivatalban lévő miniszterelnök nem fertőződött meg a koronavírussal. Egyelőre kérdéses, mikor folytatódhatnak az új kormány kialakítására irányuló tárgyalások.

A múlt héten véget ért hollandiai választások nyertese, a Mark Rutte vezette liberális-konzervatív VVD alakíthat immár negyedszer is kormányt. A holland parlament alsóházának 150 székéből a VDD 34 helyhez jutott. A másodikként befutó balliberális D66 24 mandátumot nyert. A parlamenti többség kialakításához 76 hely szükséges, így Rutténak vélhetően legalább két párttal kell szövetségre lépnie. Az elemzők szerint a harmadik párt valószínűleg Keresztény Demokrata Tömörülés lesz, amely a 15 mandátumot szerzett.

Rutte nem zárta ki a koalícióra lépés lehetőségét, sem a radikális jobboldali Helyes Válasz 21 (JA 21) párttal, akiknek 3 képviselő széket sikerült megszerezniük, sem a szigorú protestáns elveket valló Keresztény Unióval, akik 5 mandátummal kerültek be a holland törvényhozásba. A főbb pártok mindegyike határozottan kizárta a koalíció lehetőségét aharmadik legtöbb mandátumot szerző radikális, bevándorlásellenes Szabadságpárttal.

(MTI)

Nyitóképen: Kajsa Ollongren, a megfertőződött politikus. Fotó: Bart Maat / ANP / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!