Grúziai válság: börtönben marad az ellenzék vezére

2021. március 01. 13:13

Georgiába látogatott hétfőn Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és felszólította a kaukázusi ország politikai erőit, hogy az egyre csak mélyülő belpolitikai válság megoldása érdekében mindannyian tegyenek nagy erőfeszítéseket a párbeszéd elindítására.

2021. március 01. 13:13
null

Georgiában az októberi parlamenti választások miatt alakult ki válság, ugyanis az ellenzék csalással vádolja a kormánypártot, és emiatt bojkottálja a parlamenti üléseket, rendszeresen tart tüntetéseket. A helyzet a múlt héten súlyosabbá vált azáltal, hogy letartóztatták a Miheil Szaakasvili volt államfő alapította ellenzéki párt elnökét, Nyika Meliját, mert nem fizette meg teljesen azt az óvadékot, amelyet a parlament két évvel ezelőtti ostromával kapcsolatban rendelt el számára egy bíróság.    

Az Európai Tanács elnöke Szalome Zurabisvili georgiai elnökkel közös sajtóértekezletén elmondta, hogy

az EU-t aggasztja az egyre nagyobb válság,

és szerinte ebből csak akkor lesz kiút, ha a felek közös nevezőt találnak a párbeszéd elkezdéséhez. A Georgia és az Európai Unió közötti partnerség elmélyítéséhez kulcsfontosságú, hogy politikai stabilitás legyen az országban, amelynek előfeltétele a nyílt demokrácia, valamint a hatékony és független igazságszolgáltatás – jelentette ki Charles Michel.    

A georgiai kormány januárban bejelentette:

az ország azt tervezi, hogy 2024-ben beadja pályázatát az uniós tagságra.    

Múlt szerdán lemondott Giorgi Gaharia miniszterelnök és kormánya, mert nem értett egyet Melija letartóztatásával. Meliját a parlament ostromával végződő két évvel ezelőtti zavargások megszervezésével, a rendbontásban való részvétellel gyanúsítják. A tbiliszi városi bíróság 2019 júniusában 30 ezer lari (2 718 000 forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezte azzal, hogy elektronikus nyomkövető bilincs viselésére kötelezte. A politikus megfizette ezt az első óvadékot.

A parlamenti választások eredménye ellen 2020 novemberében megtartott tiltakozó akción azonban letépte és a tömegbe hajította a nyomkövetőt, mire az óvadékot 40 ezer larira emelték. Melija ennek megfizetését már megtagadta, arra hivatkozva, hogy politikai üldöztetés áldozatává lett. Amennyiben bűnösnek találják az ellene zajló perben, kilenc év börtönnel sújthatják.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Georgiai elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!