A svájciak megszavazták a nyilvános burkaviselés betiltását

2021. március 07. 18:31

Bekerülhet az alkotmányukba, hogy üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése.

2021. március 07. 18:31

Bekerülhet a svájci alkotmányba, hogy nyilvános helyen, üzletekben és vendéglátóhelyeken tilos az arcot eltakaró ruhadarab viselése, miután vasárnap a svájci választópolgárok többsége támogatta az erre vonatkozó javaslatot.

A burka és a nikáb viselésének tilalmát a választók 52 százaléka támogatta a vasárnap tartott népszavazáson. A javaslat szövege nem említ vallásos ruhadarabot, így elvben az arcukat eltakaró futballhuligánokra is vonatkozik. A javaslatot ugyanaz a jobboldali, iszlámellenes csoport terjesztette elő, amely 2009-ben a minaretépítést is népszavazás útján tiltatta be Svájcban.   

A javaslat bírálói szerint a szervezet pusztán iszlámellenes érzelmeket akar felkorbácsolni és muszlimellenes idegengyűlöletet hirdet, és azt mondják, hogy egy szabad társadalomban nem lenne szabad ilyen öltözködési előírásokat bevezetni. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben úgy ítélte meg, hogy az ilyen korlátozások nem sértik sem a vallásgyakorlás, sem az önkifejezés szabadságát. 2018-ban Svájc lakosságának 5,8 százaléka vallotta magát muszlimnak.

(MTI)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2021. március 07. 21:12
Borzasztó. Remélem, mi nem jutunk idáig.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. március 07. 20:21
"jobboldali, iszlámellenes csoport" Miért nem csodálkozunk, hogy a közpénzen fenntartott MTI - immár sokadszor- bolsevista terminológiát használ. Iszlámellenesnek titulálják azt, aki nem pártolja a párhuzamos iszlám társadalom kualakulását, az európai keresztény gyökerű életformától eltérő, azt elutasító politikai iszlám terjeszkedését.
ato boldizsár
2021. március 07. 20:10
52%? .. elég vékonyka.
fatman
2021. március 07. 20:08
helyes... a svájciak nagyon rendes idegengyűlölő népek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!