Macron kormánya lépett: feloszlattak egy iszlamista szervezetet

2020. december 02. 19:51

A francia kormány szerdán feloszlatta a franciaországi iszlamofóbia elleni kollektíva (CCIF) nevű muzulmán szervezetet.

2020. december 02. 19:51
null

Az „iszlamista propaganda” terjesztésével megvádolt csoportra elsősorban az októberi dzsihadista tanárgyilkosság után vetült fény. A feloszlatás tervének hírére a CCIF már pénteken úgy döntött: magától feloszlik, székhelyét és tevékenységét külföldre helyezi át.    

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren szerdán azt írta, hogy a „CCIF évek óta állandó jelleggel iszlamista propagandatevékenységet folytat”. 

 

 

A feloszlatást a kormány Samuel Paty történelemtanár megölése után jelentette be. A középiskolai tanárnak október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében az utcán elvágta a torkát, majd lefejezte, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Aznap a Párizshoz közeli Pantin nagymecsetét is bezáratta félévre a kormány, miután az imahely a Facebook-oldalán megosztotta a tanár elleni uszító felhívást.    

A CCIF a feloszlatás hírére azt közölte, hogy a belügyminiszter „engedett a szélsőjobboldalnak”, s azt is jelezte, továbbra is jogi segítséget kíván nyújtani az iszlamofóbia áldozatainak. Október óta a francia kormány már két másik muzulmán szerveztet is feloszlatott hasonló indokokkal. Az egyik a BarakaCity nevű, radikális iszlám tanokat hirdető csoport, a másik pedig a Jasszin sejkről elnevezett kollektíva, amelynek elnöke a tanárgyilkosságban vád alá és előzetes letartóztatásba helyezett Abdelhakim Sefrioui prédikátor volt. A BarakaCity vezetői azóta Recep Tayyip Erdogan török elnöktől kértek politikai menedéket.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2020. december 03. 06:49
Francúzok: késő bánat, rátok jön a fosözön!
luisbathhelena
2020. december 03. 05:42
Ok. Atteszik székhelyét pl Belgiumba aztán az emberjogizmusteg az MGOkat kihasznalva támadnak majd. A történelem mozgatorugoja a demográfia. És ott Fr vesztett. 10% muszlimmal már vesztettek ezek már csak utovedharcok. A nemzeti identitás nélküli Belgium lesz a következő áldozat aztán sorban a többi beleertve Germanisztant is....
kishegyi
2020. december 03. 04:11
Trop peu, trop tard.
anegy_
2020. december 02. 22:51
Moly-fing intézkedés. A franciáknak is annyi, meg egy bambi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!