Az ENSZ törölte a kannabiszt a legveszélyesebb kábítószerek listájáról

2020. december 03. 07:45

1961 óta szerepelt a legveszélyesebb kábítószerek között.

2020. december 03. 07:45
null

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) szerdán megszavazta a kannabisz és a kannabiszgyanta levételét a legveszélyesebb kábítószerek listájáról, írja a Telex az AP hírügynökség beszámolója alapján.

A Telex hozzáteszi: az ENSZ bécsi székhelyű ügynökségének közleménye szerint 27:25 arányban, egy tartózkodás mellett szavazták meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását, miszerint a kannabiszt és a kannabiszgyantát távolítsák el az ENSZ 1961-es kábítószerekről szóló egyezményének IV. jegyzékéből, ahol azok a kábítószereket sorolják fel, amelyek különösen ártalmasak és nincs gyógyászati alkalmazásuk, mint például a heroin.

A WHO 2019-ben fogalmazta meg azt az ajánlást, hogy a kannabiszt át kellene sorolni az egyezmény I. jegyzékébe, ami megkönnyíti a kannabisszal kapcsolatos kutatásokat is.

Ugyanakkor ez még nem teszi egyértelművé az ENSZ tagországainak, hogy legalizálják-e a kannabisz orvosi célú használatát. A kannabisz áthelyezése az I. jegyzékbe az orvosi marihuána nemzetközi ellenőrzésének lazulásához vezethet a jövőben szakértők szerint – írja a Telex.

(Telex)

Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. december 03. 21:47
Kipróbálnám, de semmit nem tudok letüdőzni miután leszoktam a bagóról. Tehát kimarad. Majd iszom egy páleszt.
Tibesz26
2020. december 03. 19:34
az ensz szégyelje magát amiért törölte a kanabiszt a legveszélyesebb drogok közül hangsulyozom hogy a kanabisz nagyon is veszélyes drog és a törvény tiltja
civis72
2020. december 03. 18:07
fejlettnyugaton annyi szintetikus legális drog van hogy a mariska már nem téma
Krupp Skya
2020. december 03. 15:20
Holnap meg a buziságot fogják törölni az AIDS -es listáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!