Tétlenséggel vádolta az Európai Uniót a litván külügyminiszter Fehéroroszország ügyében

2020. szeptember 06. 12:29

Linas Linkevicius szerint ez aláássa a szervezet külpolitikájának hitelességét is.

2020. szeptember 06. 12:29

A brit Financial Times című lapnak adott interjújában Linkevicius azt mondta, az EU-nak bátorítania kéne a fehérorosz demokratikus folyamatokat és ellensúlyoznia az orosz befolyást az országban, továbbá „konkrét segítséget” kellene nyújtania a fehérorosz ellenzéknek. Linkevicius szerint a szervezet néha túl későn reagál, az intézkedéseit szétaprózza, ezért nincs hatással sem a társadalomra, sem pedig a vezetőkre. Nem szabad, hogy a fehérorosz nép elárulva érezze magát – szögezte le.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Litvánia, Észtország és Lettország augusztus végén büntetőintézkedéseket vezetett be harminc fehérorosz tisztségviselővel, köztük Aljakszandr Lukasenka elnökkel szemben, és a szankciók között szerepel a vízumtilalom is. Az interjúban Linkevicius kijelentette, hasonló intézkedéseket vár a többi uniós tagország részéről is.

Pénteken Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) videokonferencia keretében tartott, nem hivatalos ülésén egyebek közt azt szorgalmazta, hogy az ENSZ küldjön megfigyelőmissziót Fehéroroszországba. A nemrég Litvániába távozó, Vilniusból bejelentkező Cihanouszkaja egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Lukasenka tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését, aki – mondta – csalással szerezte meg hatodik mandátumát az augusztus 9-ei elnökválasztáson.

Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött, és így hatodszor lett államfő. A második helyre befutó Cihanouszkaja magát tartja a választás győztesének, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatoknak csupán 10,12 százalékát kapta meg. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a hivatalos eredményt. Az eredmények ismertetését követően azonnal tömeges tüntetések kezdődtek országszerte, amelyek később heves összetűzésekbe csaptak át. A hatóságok brutálisan léptek fel a tiltakozókkal szemben, ezreket vettek őrizetbe.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2020. szeptember 06. 16:59
van pár kérdésem: 1. az EU milyen jogon pofázik bele egy ország belügyeibe aki még csak nem is akar eu tag lenni? A felmérések ezt mutatják 2.Ha már belepofázik ahhoz vmi erő is kéne: gazdasági, diplomáciai és főleg katonai. Az EU-belorusz kereskedelem nem túl nagy, a fő piac Oroszország, amelyhez történelmi, etnikai, kultúrális, nyelvi szálon kötődnek. 3. szóval sz@rt ér a harag hatalom nélkül. Esetleg vállal a brüsszeli hadsereg egy katonai konfliktust Moszkvával, az összességében érdektelen fehéroroszokért? Ami tragédiánk is ez volt 56-ban.... 4. Amúgy meg nem vagyok erről a szavazásról meggyőzve. OK, csaltak-mondják. Ennek mmértékéről senkinek nincs tuti infója Hogy pont fordítva lett volna? És mi van ha Lukasenka CSAK 51%-al győzött? (és csaltak 30%-ot) Az nem lenne legitim? A legtöbb EU országot olyan pártvezetők vezetik akik földhöz verik a seggüket 35%-al.....
Esvány
2020. szeptember 06. 14:34
"az EU-nak bátorítania kéne a fehérorosz demokratikus folyamatokat és ellensúlyoznia az orosz befolyást az országban, továbbá 'konkrét segítséget' kellene nyújtania a fehérorosz ellenzéknek." Milyen alapon? Litvánia talán örülne neki, ha Oroszország beavatkozik a litván belpolitikába, vagy 'konkrét segítséget' nyújt az ellenzéknek?
olajfa1
2020. szeptember 06. 13:28
Az EU csak a Magyar jogállamiság esetében nem tétlenkedik! Abban az esetben nagyon szorgalmas a különböző aljasság elkövetésében! Az EU-t azért hozták létre, hogy "legyen kit felhívni" és NEM AZÉRT, HOGY AZ ILLETÉKES ELBUJDOKOLJON HA FELHÍVJÁK!!! mint 2015-ben mikor Orbán Viktor felhívta az EU illetékeseit... de "EGYIK SEM ÉRT RÁ" MERT AZ EGYIKNEK "ISIÁSZA" VOLT... A MÁSIK MEG "MÁR ELALUDT"... No de amikor Magyarország jogállamisági elítéléséről volt szó, akkor mindenki nagyon aktív lett... Ezekután semmi csoda nincs abban hogy ebben az ügyben sem nyilatkozik senki sem!
Senye Péter
2020. szeptember 06. 13:06
" Cihanouszkaja magát tartja a választás győztesének" - milyen alapon? Ha alapjában véve csalás volt az egész szavazatszámlálás, akkor az ő 10,1% százalékos eredmény is semmis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!