Teherán váltig állítja, hogy nukleáris programja csakis békés célú

2020. szeptember 08. 16:44

Irán megkezdte urándúsító centrifugái számára egy új csarnok építését „a hegyek szívében” , a natanzi atomközpont közelében.

2020. szeptember 08. 16:44

Ali Akbar Szalehi, az iráni nukleáris program vezetője az iszlám köztársaság állami tévéjében elmondta, hogy „korszerűbb, nagyobb és részleteiben mindent magában foglaló” épület lesz az új csarnok, amely a régi helyett készül.

Utóbbi jelentős tűzkárt szenvedett két hónapja. Július 2-án csaptak fel a lángok a nagyrészt föld alatti atomlétesítményben. Irán először azt hangoztatta, hogy szabotázs történt, amely lassíthatja urándúsító centrifugái továbbfejlesztését, de később tagadta, hogy gyújtogatás volt a tűz oka, és azzal magyarázta az esetet, hogy nyaranta gyakran vannak tüzek. Szalehi viszont most ismét szabotázst említett.

Natanz az iráni urándúsító program központi létesítménye. Teherán váltig állítja, hogy nukleáris programja csakis békés célú, nem fejleszt atomfegyvert. A natanzi központ egyike azon iráni atomenergetikai létesítményeknek, amelyek ellenőrzését Teherán engedélyezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ).

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2020. szeptember 09. 17:31
Izrael már 10 évvel ezelőt is szopatta őket emiatt (lásd Stuxnet) és még mindig... Ott van a legmodernebb nyugati urándúsító technológia (Siemens) Irán kezében és több mint 10 év nem volt nekik elég arra hogy fissziós bombát csináljanak mert az izraeliek nagy erőkkel, folyamatosan szana-szét szopatják őket.
peter.jordanson
2020. szeptember 08. 18:45
Izraelben akkor már tankolják az F35-ösöket.
illiberator
2020. szeptember 08. 17:58
Atombombával védik a békét.
3M..
2020. szeptember 08. 16:53
Ez magától értetődő, hisz a törvényei is tiltják. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!