Az izraeliek inkább ellenzik, mint támogatják a ciszjordániai annektálást

2020. június 07. 17:23

A közvélemény-kutatást június elején végezték el 621, Izrael felnőtt lakosságát reprezentáló válaszadóval.

2020. június 07. 17:23

Egy új közvéleménykutatás szerint több izraeli ellenzi, mint amennyi támogatja a július 1-től meghirdetett ciszjordániai annektálást – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap vasárnap. A baloldali Genfi Kezdeményezés Csoport által megrendelt és közzétett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 41,7 százaléka ellenzi a ciszjordániai részeknek a Trump-béketervben engedélyezett  annektálását, 32,2 százaléka pedig támogatja azt.

Körülbelül 48 százalék úgy véli, hogy ez a várhatóan az amerikai vezetéssel egyeztetett lépés veszélyeztetné a béke elérésének esélyét a palesztinokkal, viszont 13,8 százalék úgy gondolja, hogy elősegítené a béke kilátásait. A megkérdezetteknek mindössze 3,5 százaléka említette meg az izraeli fennhatóság kiterjesztését, amikor az ország két legfontosabb prioritásának megnevezésére kérték. A gazdaságot 42,4 százalék, az egészségügyet 24,6 százalék, a biztonságot pedig 17,4 százalék említette a legfontosabb kérdések között.

A felmérés szerint még Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali kormányzó Likud pártja támogatónak is csak a fele állt az annektálás mögé, miközben Beni Ganz védelmi miniszter centrista Kék-fehér pártja szimpatizánsainak többsége elutasítja ezt a lépést. A közvélemény-kutatást június elején végezték el 621, Izrael felnőtt lakosságát reprezentáló válaszadóval. A hibahatárt 3,9 százalékban határozták meg.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 08. 11:43
Az egyoldalú nacionalista önzés az izraeli-palesztin konfliktusban sem jelent megoldást. A palesztinoknak ugyanolyan joguk van az önálló államisághoz, mint a zsidóknak. Ki kell egyeznie a két félnek.
3M..
2020. június 07. 20:20
Megértem az izraeli nép álláspontját. Egy újabb széles körű arab intifáda, pontot tehet az izraeli "projekt" végére. Ezt a lakosok igen jól megérezték, ellentétben a vezető politikusaikkal. Szebb Jövőt!
Agnieszka
2020. június 07. 20:13
Lenne.
Agnieszka
2020. június 07. 20:11
Izrael atomhatalom, fejlett kutatás-gazdaság, turisztikai célpont. De: ott is eltelt lassan 100 éve a vissza-telepedésnek és a magam részéről NAGYON nem szeretnék ott élni, elsősorban biztonsági okokból. Ez egy zsidó embernek NAGYON keserves lehet, mert Nyugaton viszont lassan nem érezhetik magukat igazán otthon. Azt hiszem, egy ilyen rendkívüli sorsú népnek el kéne oda jutni, h. a többségi társadalmak többsége szimpátiával tekintsen rá és erre eltökélten törekedniük lenne érdemes egyénileg és közösségként. Nem biztos, h a vezetés megszerzésére és a hatalom birtokában a többségi társadalmak irányítására való törekvés reális cél hosszú távon. Együtt működés, kompromisszumok is lehetőség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!