Erőszakos tüntetések törtek ki Minneapolisban

2020. május 28. 19:45

A városban a rendőrségi intézkedést követően elhunyt fekete férfi miatt szabadultak el az indulatok.

2020. május 28. 19:45

A minnesotai Minneapolisban csütörtökre eluralkodott az erőszak a rendőrségi intézkedést követően meghalt fekete férfi miatt.

A nagyvárosban az afroamerikai férfi halála ügyében az igazság feltárását követelő tüntetők helyét átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató zavarkeltők. Üzleteket raboltak ki, és egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin. Csütörtök délelőtti televíziós jelentések szerint lángokban áll Minneapolis több épülete is, lakóházak, üzletek, építkezések. A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is. A 46 éves afroamerikai George Floydot hétfőn este igazoltatta négy rendőr, aki a földre teperte a fegyvertelen férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, el is hunyt.

Trump az ügy kivizsgálására adott utasítást

A rendőrség hivatalos közleménye szerint „a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége”. Az intézkedő rendőröket – akiket hamisított pénz forgalmazása miatt hívtak a helyszínre – már kedden elbocsátották, egyikük ellen büntető eljárást kezdeményeztek a férfi halála miatt. Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy felkérte az igazságügyi minisztériumot, illetve a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) az ügy teljes feltárására. Az elnök igazságszolgáltatást ígért Floyd hozzátartozóinak.

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere csütörtökön délelőtt újabb sajtókonferenciát tartott, s hangsúlyozta: minden eszközt igénybe vesznek a rend helyreállításához a városban. „Nem engedhetjük meg, hogy a tragédia újabb tragédiákat idézzen elő” – fogalmazott. A polgármester – Tim Walz minnesotai kormányzóhoz hasonlóan „veszélyesnek” minősítette az erőszak elharapódzását.

Csütörtökön délelőtt a szövetségi igazságügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy George Floyd halála körülményeinek kivizsgálása „elsődleges feladat” a szövetségi kormányzat számára is.

Földre teperték, nem sokkal később elhunyt

A héten Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után a földre tepert egy fegyvertelen fekete férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. A 46 éves George Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, elhunyt.

A jelenetet valaki rögzítette a mobiltelefonjával, és a felvétel nagy nyilvánosságot kapott a közösségi médiában. A tragédia hétfőn este történt, s azóta Minneapolisban egymást követik a tüntetések. A történtek teljes feltárását és igazságszolgáltatást követelő, köveket dobáló demonstrálók ellen a rendőrség szerdán este könnygázt vetett be.

A Floyd igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg a férfit. Floyd azonban a felszólítás ellenére is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök elmondása szerint ekkor kényszerítették őt földre. A rendőrség hivatalos közleménye szerint „a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége”. Bevitték az őrszobára, és azonnal hívták a mentőket, de a férfi a kórházba szállítása közben elhunyt.

(MTI)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2020. május 29. 18:08
Az a baj, hogy politikus osztály nagyobb része inkább elkenné, elmismásolná a dolgot, különösen a Demokraták, de sok Republikánus is. Úgyhogy Trumpnak meg kellett tanulnia a politikai játszmákat is, habár ő inkább az egyenes beszéd híve. A feketék a legmegbízhatóbb Demokrata szavazók. 20%-nál több szavazatot nem kap tőlük Trump, akármit is csinál. Van egy óriási lumpen rétegük, akikből egyszerűen lehetetlen kiverni a rabszolga mentalítást.
fideszes2022
2020. május 29. 07:52
Basszátok meg, itt négereztek össze-vissza meghogy juj juj az összes bűnöző. Vonjuk párhuzamba 2006-al ott is azért keletkeztek gazdasági károk, gyújtogatások voltak, volt pár garázda tüntető is, mégsem volt jogos a vipera, rendőr rugdossa a földön fekvőt. 2006 rendőrterrorként vonult be JOGOSAN a magyar köztudatba, de remélem akik most itt bagatellizálják ezt az esetet 2006-ban is a rohamrendőrnek szurkoltak...
mucsay
2020. május 29. 04:53
A világ nem tökéletes, gyújtsuk fel.
figyelő4322
2020. május 29. 04:39
A federális szinten van halálbüntetés. A legtöbb államban is már visszahozták, azt az egyes államok maguk döntik el. A halálbüntetésnek viszont nem igen van egy visszatartó, fékező ereje Amerókában. Ugyanis szövetségi szinten, valamint egyes államokban is annyi fellebbezésre, rengeteg trükkre van lehetőség, hogy nem ritka a tíz éves, vagy még annál is hosszabb időhúzás. És ha akkorra egy újabb, liberálisabb elnököt, vagy kormányzót választanak meg, talán kegyelmet is kaphat, vagyis börtönben marad valszeg életre, amit már annyi idő alatt meg is szokott. A rendőr pedig ha nagyon lezseren viselkedik igazoltatásnál, könnyen kaphat egy-két golyót vagy egy kést a szívébe. Egészen más a bűnözés és a bűnüldözés dimenziója az USA-ban. Az igazságszolgáltatás valóban nem nagyon hatásos. A rendőrök, akik aránylag csekély fizetésért a szó szoros értelmében vásárra viszik a bőrüket minden áldott nap, nagyon frusztráltak. Gyakori a rendőrök elleni bűnözés, sokszor gyilkosság, úgyhogy már jóformán csak az megy el rendőrnek, akinek nem igen van más választása. A bírák meg nem igen szigorúak, különösen akiket az Obozó és Clinton nevezett ki. Sok fekete bíró meg egyenesen mellőzi a törvényt, amikor néger öl meg mondjuk egy rendőrt. Nem hiszem, hogy ez nagyon sokáig így maradhat, hiszen már nagyon sok polgárnak kifogy(ott) a türelme. Trumpban egy szövetségest kaptak, akinek van is szándéka komoly reformokra. Az mondjuk egyre valószínűnek látszik, hogy újraválasztják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!