Élesen bírálták a csehek az uniós helyreállítási alap pénzeinek elosztását

2020. május 29. 17:24

Andrej Babis elfogadhatatlannak nevezte, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató.

2020. május 29. 17:24

„Csehországnak a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt európai uniós helyreállítási alap pénzeinek elosztásában »konstruktív kompromisszumra« kell törekednie” – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter pénteken Prágában.

Ne legyen a munkanélküliség a feltételek között!

Petrícek úgy véli: az Európai Bizottság pénzelosztási javaslatában vannak ugyan Csehország szempontjából problematikus elemek, de nem szabad szem elől téveszteni Európa egésze talpra állításának szükségességét, hogy Csehországnak legyen hová exportálnia termékeit. „Csehországnak ezért most olyan partnereket kell keresnie ebben az ügyben, akik hozzá hasonlóan látják a kérdést” – fejtette ki a miniszter.

Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön bírálta a javaslatot, és úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot. Határozottan elutasította például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. „Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget” – írta a cseh kormányfő.

Babis nem értett egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, s e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

A cseh munkahelyek fele függ az ország exportjától

Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint 19,2 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból. Tomás Petrícek pénteken azt mondta, hogy most a javaslatot elsősorban át kell tanulmányozni, majd részletesen meg kell vitatni a kormányban. „Szeretném, ha megvitatnánk, és igyekeznénk megtalálni a konstruktív kompromisszumot” – vélekedett Petrícek. A miniszter a javaslatot jó vitaalapnak tartja. „Keressünk olyan partnereket Európában, akik ezt a dolgot hasonlóan látják, mint mi” – mondta.

Petrícek szerint felelős döntésre van szükség, nehogy túl nagy adósságterhet hagyjanak a jövő nemzedékeknek. A felelős hozzáállás példájaként a lengyeleket említette. „Lengyel oldalról elhangzott, hogy üdvözlik a vitatémát, kompromisszumot szeretnének, és eleve nem elutasító módon álltak a javaslathoz” – mutatott rá a cseh külügyminiszter. Petrícek szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csehországi munkahelyek több mint fele az ország exportjától függ.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Veernewl
2020. május 30. 16:04
Hihetetlenül rövidlátó lett az EU....
istvánkeve
2020. május 30. 15:38
Várom a V4 masszív támogatását a Cseh állásponthoz annak bizonyítására, hogy ez a klub több mint tarhálók egyesülete!
szemlelo
2020. május 30. 11:02
Egyrészt igaz az, hogy a vírus által megroppant gazdaságok megsegítése minden ország érdeke - a szolidarítás című lózungokat leszámítva is. Másrészt eléggé furcsa, hogy azokat az országokat, ahol a nemzeti jövedelem, az életszinvonal a krízis ellenére is magasabb a szegényebb országokénál, ez utóbbiak segélyezzenek. (volt már ilyen, amikor a szlovákok prüszköltek a görög nyugdíjakhoz adandó segélyhez - amikor a szlovák nyugdíjak jóval alacsonyabbak a görögöknél)
KannibálTatárÚr
2020. május 30. 00:01
Az Unió megint melléfogott. Hitelt minden tagország vehet fel. Ehhez nem az Unió kell, hanem olyan bank, amelyiknek van pénze - és hajlandó hitelezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!