Burjánzik az antiszemitizmus Németországban

2020. május 10. 10:28

A német RIAS szervezet legfrissebb jelentése szerint a jom kippuri zsinagógatámadás óta rég nem látott magasságokba emelkedett az antiszemitizmus Németországban.

2020. május 10. 10:28

Egy németországi antiszemitizmust megfigyelő szervezet legfrissebb jelentése szerint megnőtt jelentősen az antiszemita incidensek száma a jom kippuri zsinagógatámadás óta – számol be róla a The Times of Israel. „Az antiszemitizmussal kapcsolatos közfelfogást erősen meghatározta a hallei zsinagógát érő szélsőjobboldali terrortámadás jom kippurkor” – jelenti ki a Kutatási és Információs Osztályok Szövetségi Szervezete (RIAS). A jelentés szerint tavaly több mint 1200 regisztrált antiszemita incidens történt összesen négy szövetségi tartományban: Brandenburgban, Schlewsig-Holsteinben, Bajorországban és Berlinben.

A jom kippuri támadás célpontja a hallei zsinagóga volt, ahol a fegyveres merénylő ugyan nem tudott belépni az épületbe, de ez nem akadályozta meg abban, hogy az utcán kezdjen ámokfutásba. A zsinagógában a támadás elkövetésekor 70-80 ember tartózkodott. A RIAS a jelentésben több antiszemita motívumot is vizsgált, így az antijudaizmust, a modern antiszemitizmust, az Izraelre összpontosító antiszemitizmust és a poszt-soá antiszemitizmust is. A támadások mögött legtöbbször utóbbi kerül a felszínre, mely nem mást jelent, mint a holokauszt és a náci Németország bűneinek tagadását. 

A jelentés kitér a városi és a vidéki antiszemitizmus sajátosságaira is. „Vidéki területeken például az Izraelhez kötődő antiszemitizmus kisebb szerepet játszik, ez egy olyan jelenség, ami inkább a városi környezetben manifesztálódik” – jelentette ki Alexander Rasummy, a RIAS munkatársa egy, a Deutsche Wellenek adott interjújában.  Csütörtökön volt a 75 éves évfordulója, hogy a náci Németország megadta magát. A Német Zsidó Központi Tanács elnöke, Josef Schuster a holokauszt eltűnő emlékével kapcsolatban figyelmeztetett ennek alkalmából elmondott beszédében: „Az ő fejükben a második világháború olyan messzinek tűnik, mint maga a birodalom, és többé nem hivatkozási pont. Ha a fiatalok körülbelül fele nem ismeri az Auschwitz kifejezést, valami nagyon nincs helyén”.

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Col Trane
2020. május 13. 11:09
„Az ő fejükben a második világháború olyan messzinek tűnik, mint maga a birodalom, és többé nem hivatkozási pont. Ha a fiatalok körülbelül fele nem ismeri az Auschwitz kifejezést, valami nagyon nincs helyén”. nézzenek ún "tudományos csatornákat", más sincs rajat24/365-ben mint holokauszt. :)
syphax
2020. május 12. 18:02
Kedves "duzur"" Az én polgári életemnek igenis a KULTÚRLT és bevett-elfogadottan szolid-vissszafogottan kultúrált beszédstilus a lényegi eleme--messze nem a közönségesség és trágárkodás-- s így nyilván a keresztény katolikus életemnek is. A TRÁGÁRSÁGAIMAT, KÖZÖNSÉGESSÉGEIMET ÉS ORDENÁRÉSÁGAIMAT disznókodásaimat IDE-azaz: RÁTOK "TARTOGATOM" NOTABENE, nektek tartogatva: ide és Nektek HEGYEZEM KI A DISZNÓSÁGAIMAT--HISZED-NEM HSZED, DE IGY VAN!! Hadd' szórakozzatok és piszkoskodhassatok rajtam--modom magam -ban, ami persze önmagában is ölég ganaj és piszok gondolat..tudom! Mindazonáltal lelkiatyáim tudják--meg persze a legközvetlenebb hozzátartotóim is--MINDEZEK A FÖNTIEK ELLENÉRE IS: NEMHOGY NAGYON ROSSZ, DE-HANEM ELLEKEZŐLEG: NAGYON JÓ(!!!) EMBER VAGYOK--MONDJÁK SOKAN. Ami épp úgy nem igazán érdekel, mint az itteni természetszerű rossz vélemény ÉS VÉLEKEDÉSEK...rólam. Mondom: nem zavar és nem IS érdekel. Egyvalaki "véleménye" viszont nagyon és mindenekfölött érdekel: a JÓISTNÉ..RÓÓLAM! Ám OTT-ŐNÁLA "rendben Vvgyok" És ez nekem elég. Teljesen elég.
zakar zoltán béla
2020. május 12. 09:11
9.10 tahó/j.
syphax
2020. május 12. 07:04
ANTISZEMITIZMUS--VALÓBAN NEM KELL. DE A ZSIDÓK SEGGÉNEK KINYALÁSA UGYANÚGY NEM, SŐT TALÁN MÉGINKÁBB NEM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!