Viták az alapjogok németországi korlátozásáról

2020. április 01. 18:00

A német koronavírus-törvény március-végi elfogadását követően Németország-szerte általánossá váltak az alapjogokat időlegesen, de szigorúan korlátozó járványügyi intézkedések. Ezzel párhuzamosan kezdetét is vették azok a viták, amelyek az intézkedések szükségességét és arányosságát teszik mérlegre.

2020. április 01. 18:00
null

A fertőzésvédelmi törvény 2020. március 25-i elfogadása mintegy állásfoglalásként is felfogható amellett, hogy bizonyos alapjog érvényesülése a járványveszély elhárítása céljából időlegesen korlátozhatók. Németországban jellemzően olyan szabadságjogok kerülnek korlátozás alá, mint a személyi szabadsághoz, a vallásszabadsághoz, a gyülekezési szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a foglalkozás gyakorlásához és a tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlásának szabadsága.

A gyakorlatban ezen jogok korlátozása például az istentisztelet online megtartásán, vagy a beutazási korlátozásokon keresztül érhetők tetten. Léteznek példák ugyanakkor bizonyos alapjogok gyakorlásának ellehetetlenülésére is: hatályban van ma már olyan tartományi intézkedés is, amely

időlegesen tiltja azok számára is a tartomány bizonyos fennhatósági területeire való belépést, akik ott saját tulajdonú ingatlannal rendelkeznek

(ez a magántulajdonhoz való jogot üresíti ki az adott ingatlan és a tulajdonos viszonyában). Úgyszintén gyakorolhatatlanná teszi a vállalkozáshoz való jogot bizonyos tevékenységi körök esetén az otthoni munkavégzés elrendelése, vagy a kényszerű üzletbezárás is.

Mivel ezek a jogok teljeskörű érvényesülése jelenti azt, hogy életünk tulajdonképpen „rendes kerékvágásban” zajlik, ezek korlátozása mindenki számára megélhető, ennek megfelelően pedig korlátozásuk a szükségesség és arányosság függvényében helyezendő el. E tekintetben a német sajtó egyelőre igencsak megosztott. Léteznek a járványügyi intézkedéseket élesen támadó elemzések, de azért a mértékletességre is van példa.

A Tagesspiegel főszerkesztője véleménycikkében hevesen kritizálja a fertőzésvédelmi törvény felhatalmazó rendelkezéseit, valamint az ezek nyomán tett intézkedéseket. A törvény egyik szakasza például arra hatalmazza fel a tartományi kormányokat, hogy a vészhelyzetre tekintettel – rendeleti úton – olyan intézkedéseket is meghozhassanak, amelyek akár a személyi szabadsághoz, a mozgásszabadsághoz, a gyülekezés szabadságához vagy a levéltitokhoz való jog arányos sérelmével járnak. A főszerkesztő szerint ez a rendelkezés alkotmányellenes: a német Alaptörvény - álláspontja szerint - világosan körül határolja azokat a kereteket, amelyeken belül a jelenlegihez hasonló felhatalmazási törvény hozható; a véleménycikkben olvasható fejtegetés végkövetkeztetése ennek kapcsán az, hogy

a jelenlegi német törvény tartalmát, a célhoz kötött érvényesülését, és a bevezetett korlátozások mérték tekintve nem tekinthető arányosnak. 

Az n-tv.de ennél megengedőbb hangnemet üt meg, főként a német alkotmányjogászok megosztottságába kapaszkodva. A cikkben említésre kerül a bajor alkotmánybíróság egyik friss döntéséhez fűzött indokolás: ez ahelyett, hogy például a kijárási tilalmat elrendelő jogszabály alkotmányellenességét vizsgálta volna, inkább azt fejtette ki, hogy a jelenlegi körülmények között miért nincs módjában hatályon kívül helyezni azt. A cikk szerzője mindebből azt a következtetést vonja le, hogy dacára annak, hogy a kijárási korlátozás gyenge jogalapra épül, a járvány kapcsán köztudomásra jutott tények és adatok később igazolhatják az ilyen és ehhez hasonló intézkedések alkotmányosságát (arányosságát). A szerző Christoph Möllers, a berlini Humboldt egyetem alkotmányjog-professzora véleményére is alapozva hangsúlyozza, hogy jelen állás szerint a kormány intézkedései jelenleg kitöltik az alkotmány által biztosított kereteket, azokon azonban – egyelőre – túl nem terjeszkednek. A szerző végül azzal a gondolattal zár, miszerint

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. december 17. 19:44
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
tango47
2020. május 08. 18:45
"Békeidőben" mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Járványveszély esetében ez a jog korlátozandó.
toef36
2020. április 10. 12:49
Érdekes! A németeknek szabad, nekünk nem? Quod licet Jovi, non licet Bovi?
Kvasztics Fedor
2020. április 10. 12:49
Az egyértelmű törvényen alapuló kritika volt. Ilyen jogköre csak a kormánynak van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!