Lindsey Graham: Csak Trumpon múlik, hogy nyer vagy veszít a novemberi elnökválasztáson

2020. március 04. 18:20

Joe Biden elemzőket is meglepő kiváló szereplését a keddi előválasztásokon sok okkal magyarázzák az Egyesült Államokban.

2020. március 04. 18:20

Joe Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét „kemény feladat lesz” legyőzni – jelentette ki Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, Donald Trump amerikai elnök egyik legszorosabb szövetségese szerdán újságíróknak. A befolyásos szenátor közölte: ezt az álláspontját megvitatta Donald Trump elnökkel is. Hozzátette azonban, hogy szerinte csak Trumpon múlik, hogy nyer vagy veszít a novemberi elnökválasztáson.

Joe Biden elemzőket is meglepő kiváló szereplését a keddi előválasztásokon sok okkal magyarázzák az Egyesült Államokban. A The New York Times című napilap szerint Biden egyenesen „csodát hajtott végre”. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozók azt hangoztatták: a győzelem azt jelzi, hogy a Demokrata Pártban egyértelműen a mérsékeltek vannak többségben. A Fox televízió kommentátora úgy vélekedett, hogy egyedül Bidennek sikerült a nagy afroamerikai közösségek bizalmát elnyernie, kivált azt követően, hogy az egyik legbefolyásosabb afroamerikai politikus, Jim Clyburn dél-karolinai képviselő a támogatásáról biztosította őt.

A Huffington Post című portál az elővárosokban és a kisvárosokban élők támogatásában, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig abban látta Biden győzelmének egyik okát, hogy a Bernie Sanders vermonti szenátort támogató fiatalok végül nagy számban távol maradtak az urnáktól. Egyes sajtóértesülések már azt latolgatják, vajon ki lehet majd Joe Biden alelnökjelöltje, és a jelölttel mely társadalmi rétegeket szeretné maga mellé állítani. A Politico című lap szerint a 77 éves Biden fiatalt és nőt választhat alelnök-jelöltjéül.

Joe Biden a „szuperkedden” tartott előválasztásokon tarolt a déli államokban, és összesen kilenc államban győzött: Texasban, Virginiában, Észak-Karolinában, Alabamában, Tennessee-ben, Arkansas-ban, Oklahomában, Minnesotában, sőt, még az északkeleti Massachusettsben is. A volt alelnök győzelme földcsuszamlásszerű volt Virginiában, Észak-Karolinában és Alabamában, ahol a viszonylag nagy lélekszámú afroamerikai közösségek támogatására is számíthatott.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. március 05. 11:14
A Latinok Sanderst szeretnék. Nevadában igen, Kaliforniában nem. A fián keresztül korrumpálta az ukrán gázipari nagyvállalat. Csak szerette volna ezzel megvádolni, és ehhez próbálta kizsarolni az ukrán elnök közreműködését, de az nem állt kötélnek. Trumpot viszont a republikánus többségű szenátus kimosta a szarból...
Menhetten
2020. március 05. 10:57
Az volt a demokrata mezőny nagy baja, hogy sok olyan jelölt volt, akiből jó elnök lett volna (Warren, Buttigieg, Klobuchar, Bloomberg), de egyik sem jó elnökjelölt, mert ilyen vagy olyan okból, de nem választanák meg (Sanders szerintem elnöknek sem lenne jó, de ez most nem kérdés). Biden az, akit demokrataként még leginkább megválasztanának.
Menhetten
2020. március 05. 09:28
A demokraták döntő részben Trumpot akarják Washingtonon kívül látni. Mivel nem bíznak abban, hogy balos, nő vagy meleg le tudná őt győzni, ilyen jelöltre nem csak a vérkonzervatív demokraták nem szavaznának, hanem sok olyan demokrata sem, akinek alapból nem lenne semmi baja az illetővel, de nem hiszi el róla, hogy győzhet, így el sem megy szavazni. Ezért nem volt esélye Klobucharnak, Buttigiegnek és nincs esélye Warrennek és szerintem Sandersnek sem. A skandináv típusú jóléti államok pedig a skandináv országokban sem négy év alatt jöttek létre. Sandersnek négy éve lenne rá, hogy megcsinálja, tehát mindent fölforgatna, az amerikai tőke menekülőre fogná, az USA és nyomában az egész világ súlyos recesszióba dőlne. És bár Trump esztelen Izrael-imádata éppoly ellenszenves a számomra, mint Sanders esztelen Izrael-utálata, ha a kettő közül kell választanom, még mindig inkább azt választanám, amelyik a Közel-Kelet egyetlen (noha Jordánia szépen halad errefelé, de még nagy utat kell megtennie) európai értelemben vett demokráciáját támogatja, mint azt, amelyik szembenáll vele.
figyelő4322
2020. március 05. 01:17
Joe Biden egy fiatal nőt választhat alelnök-jelöltnek? Úgy gondolom itt Killery asszonyra gondoltak. Végül is Joe bácsihoz képest még fiatalnak számíthat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!