Greta Thunberg kiosztotta az EU vezetőit – meghallgattuk élőben!

2020. március 04. 14:51

„Nem várhatunk tovább, hogy eloltsuk a tüzet! Ha azt hiszik, az üres szavak segítenek, tévednek” – mondta a svéd aktivista Brüsszelben. Tudósításunk a helyszínről.

2020. március 04. 14:51
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Greta Thunberg az Európai Bizottság után az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának (ENVI) ülésén is felszólalt. A Mandiner a helyszínről tudósít.

***

A svéd aktivista kiemelte, hogy eddig másfél évet áldoztak az életükből arra, hogy cselekvésre bírják a politikusokat és a világgazdaság vezető személyiségeit.

„Önök mégsem tesznek semmit!”

– mondta Thunberg. „Emberek milliói vonultak az utcára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra, és arra, hogy ez ügyben hallgatni kellene a tudósokra, de mégsem történt semmi. Mi meghúztuk a vészharangot.

Greta Thunberg nehezményezte, hogy mindezen erőfeszítésük ellenére a világ vezetői úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi, hazamennek, bekapcsolják a tévét, élik tovább az életüket, és nem foglalkoznak a valós problémákkal.

Greta nem vár tovább

Nem várhatunk tovább, hogy eloltsuk a tüzet! Ha azt hiszik, az üres szavak segítenek, tévednek” – mondta az aktivista. Kitért arra, hogy ugyan az Európai Unió 2050-re kitűzte a karbonsemlegességet, azonban ez a célkitűzés nem megfelelő széndioxid-szabályozáson alapszik, hiszen szerinte nem a legfrissebb és legjobb tudományos alapokon nyugszik. Így tehát célt téveszt.

Önök azt állítják, kemény lépéseket tesznek, de ez nem igaz. Törvényeket akarnak hozni, de közben fittyet hánynak a tudományos kutatásokra” – bírálta Thunberg az Európai Unió készülő éghajlati törvényét.

Ezután fejtegetésbe kezdett, hogy ha példátlan gazdagság áll a fejlett országok birtokában, és jó emberekből sincs hiány, akkor mégis mi hiányozhat a probléma megfelelő kezeléséhez. Az aktivista arra a következtetésre jutott, hogy

a rátermett vezetők és az idő az a két tényező, melyeknek híján vagyunk

a megfelelő cselekvéshez.

Fosszilis erőművek

Kitért arra is, mennyire visszás az, hogy az Unió úgy tesz mintha csinálna valamit az éghajlatváltozás kezelésének érdekében, mindeközben fosszilis erőműveket finanszíroz. Greta szerint nem csak 2050-re, hanem 2020-ra és 2030-ra is kellenének célkitűzések. Úgy véli, a társadalmi felfogást kell megváltoztatni, és ez elől az Unió vezetői nem menekülhetnek el.

„Maguk pedig menekülnek. Pedig az EU-nak vezető szerepet kellene vállalnia”

– fejtette ki Thunberg, aki szerint a természettel és a fizika törvényeivel nem lehet harcolni.

Én nem fogom engedni, hogy beáldozzuk a jövőnket!” – zárta rövid felszólalását az aktivista.

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2020. március 06. 08:14
Gréta bandája, a Soros pénzelte zöldek záratták be a német atomerőműveket, és kényszerítették ezzel a szénbányászat újbóli elindítására, most pedig ezt kérik számon a németeken. Nem sül le a pofájukról a bőr?
Ernie Pantuso
2020. március 05. 11:38
Valaki rendelje már el a kezelését ennek a kedves delfinarcú kislánynak.
duzur
2020. március 05. 09:35
Sajnos valóban szkizofrén az ami manapság történik. Sokszor olyan mintha az egyik kéz nem tudná mit tesz a másik. Azt szerencsére már nemigen vitatják, hogy ugy nem mehet minden tovább mint eddig. DE azt is be kell látni, hogy olyan komplex átalakításra van szüksége a megszokott életformánknak, amit nem lehet ripsz-ropsz keresztülvinni. Körültekintö, okosan mérlegelö lépésekre van szükség, ha el akarjuk kerülni a dúrva zökkenöket. Föleg arra kell ügyelni, hogy ne azokra nehezedjenek további terhek, akiknek eddig se volt könnyü.
Karácsony Szilvi
2020. március 05. 08:52
Térdre imához, a királynő szólt hozzátok!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!