Megszavazták a bíróságokról szóló törvény módosítását Lengyelországban

2019. december 20. 17:47

A módosítást a szejm felsőházának és az államfőnek is jóvá kell hagynia.

2019. december 20. 17:47

Heves parlamenti vita után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények – az ellenzék és az Európai Bizottság aggodalmait kiváltó, a kormányzó párt szerint a lengyel igazságügy káoszba süllyedését megakadályozni hivatott – módosításait.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak.

A parlamenti alsóházi szavazás után az  előírások  még a felsőház és az államfő jóváhagyására várnak. Az ellenzéki többségű szenátus elnöke, Tomasz Grodzki pénteken kilátásba helyezte: a szenátorok minden törvényes lehetőséggel élnek annak érdekében, hogy a módosítások összhangban legyenek az uniós előírásokkal.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. december 21. 09:45
A bíróság ugyanúgy a hatalom kiszolgálója, mint a rendőrség. Amelyik bíró ezt nem érti meg, annak nincs helye a bírók között. A "hatalom" ellen pártokban lehet harcolni. A hatalom átvételéért. Szeged csak abban különbözik a többi bíróságtól, hogy ott akadt vki, aki feltárta az ügyet.
Világpanoráma
2019. december 20. 19:57
Az Unió és az ellenzék kritizálja a Szövetségi Külügyminisztérium vízumpolitikáját: https://vilagpanorama.hu/2019/12/20/az-unio-es-az-ellenzek-kritizalja-a-szovetsegi-kulugyminiszterium-vizumpolitikajat/
NTLLK
2019. december 20. 19:55
Dehát ez rettenetes! Jogszolgáltatás helyett undorító igazságszolgáltatás?!
BőröndÖdön
2019. december 20. 19:42
Ott is alakul egy pártállam. :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!