Lavina miatt halt meg két német gyerek és egy felnőtt Olaszországban

2019. december 29. 12:46

A mentők további túlélők után kutatnak.

2019. december 29. 12:46

Lavina miatt életét vesztette két német gyerek és egy nő Olaszország északi részén, de nem kizárt, hogy további áldozatok is vannak a hó alatt – adta hírül az olasz rendőrség szombaton.

A hógörgeteg Dél-Tirolban, Merano városától nyugatra temette maga alá a két gyereket és a nőt, továbbá még két embert befedett. Utóbbiakat sikerült kiszabadítani a hóréteg alól, kisebb sérülésekkel kerültek kórházba.

Szombat éjjel még nem lehetett tudni, hogy a lavina másokat is maga alá temetett-e, ezért a mentők további túlélők után kutatnak.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2019. december 29. 18:43
Egy lavina sosem hógörgeteg, mert nem gurul, hanem csúszik, leszakad. Mintha egy krémes tortát 30°-al megdöntenénk, és a legfelső 1-2 tortalap és krém lecsúszna magától, vagy terhelés hatására. A "tortalapok és a krém" egymáshoz kötődése, tapadása a mérvadó, vagyis a különböző időpontokban hullott hó rétegeinek viszonya. Jelentős szerepet játszik a szél "építő ereje", a lejtő égtáj szerinti fekvése (É-K-D-Ny), a napsugárzás, és persze a hegyoldal meredeksége. 30-50 fok között a leggyakoribb, mert fölötte eleve nem tud annyi hó összegyűlni, mivel állandóan lecsusszan. Az Alpokban 5 fokozatú ún. lavinaskála érvényes. 1. kis veszély . . 5. extrém lavina veszély Ez a baleset azért tragikus, mert a síelők a lifteket, pályákat üzemeltető társaság által biztosnak ítélt, és engedélyezett pályát használták, ahol elméletileg nem történhet ilyesmi. Nem szeretnék a lavinaszakember helyében lenni, aki zöld utat adott aznap a sípályára, ahol a baleset történt. Minden reggel hóprofilt kell ásniuk és a rétegződésből egy számot megállapítani a lavinaskálán. De ez leginkább a "freerider"-eket és sítúrázókat érinti, akik pályán kívül, szűzhóban síelnek, snowboardoznak.
Párhuzamos különvélemény
2019. december 29. 13:25
Érdekes, hogy ilyenkor - normálisan, helyesen - közzé lehet tenni a szóban forgók nemzetiségét, állampolgárságát. Bizonyos ...khmm... más esetekben akkor miért nem??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!