Közel a megállapodás az új macedón kormányról

2019. december 30. 08:00

A főbb pártok szinte mindenben megegyeztek már a technokrata kormány felállítása kapcsán.

2019. december 30. 08:00

Zoran Zaev, jelenlegi szociáldemokrata észak-macedón miniszterelnök, valamint Hristijan Mickoski, a VMRO-DPMNE jobboldali párt vezetője várhatóan hétfőre állapodnak meg a legvégső kérdésekben is, mely elgurítja az utolsó akadályt is a 100 napra felálló technokrata kormány elől, akik egészen az április 12-i előrehozott választásokig fogják irányítani az országot. A megegyezés részét képezi az is, hogy Zaev legkésőbb január 3-án végleg lemond miniszterelnöki pozíciójáról. Az érdekes eljárás a 2015-ös Przino politikai egyezménynek felel meg, mely kimondja, hogy Észak-Macedóniában minden választás előtt 100 napra egy technokrata kormány kell, hogy felálljon, a tiszta, szabad és fair választások biztosítása érdekében. A szociáldemokraták pénteken jelentették be, hogy ők a pozícióra a jelenlegi belügyminisztert, Oliver Spasovskit fogják nominálni. A VMRO-DPMNE egyelőre hivatalosan nem nevezett meg senkit, semmilyen pozícióra.

Zaev októberben jelentette be, hogy előrehozott választásokat fog kérni a köztársasági elnöktől, miután Franciaország miatt Észak-Macedónia elbukta a bekapcsolódást az EU-csatlakozási tárgyalásokba. Ez azért fájdalmas különösen a délnyugat-balkáni állam számára, ugyanis nemrég még a nevüket is megváltoztatták, hogy meg tudjanak egyezni Görögországgal, így ők nem blokkolják tovább csatlakozási igényüket. A macedón politikai vezetők meg is állapodtak abban, hogy április 12-én lesz a választás 2020-ban. Az egyelőre előreláthatatlan, hogy a két tradicionális észak-macedón párt közül ki fog győzedelmeskedni tavasszal. A közvélemény kutatások jelenleg a szociáldemokratákat látják esélyesebbnek, de nem sokkal: míg a felmérés (melyet a Nemzetközi Kapcsolatokért felelős Macedón Center, az MCMS és az Intézet a Demokráciáért civil szervezetek készítettek) a Zaev-pártnak 22,1%-ot, addig a VMRO-DPMNE-nek 20,4%-ot jósol.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2019. december 30. 23:33
Talán észak macedón kormányt kellett volna írni. Az a hivatalos nevük.
Andilla
2019. december 30. 16:34
Láttam egy női miniszterelnök-jelölt videóját: kiköpött Cseh Katka, idősebb kiadásban. Gyengén színészkedve, bájologva, covert-agressive módon, flörtölve mórikálja magát, mint egy bakfis - amikor a munkájáról kérdezik, az irodájában. Gondolom, nem meglepő, hogy szélsőbalos Soros-tanítvány.
nemvagyoksanyi
2019. december 30. 13:55
Jöhet az IMF-béklyó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!