Az Európai Bírósághoz fordul a lengyel legfelsőbb bíróság

2019. december 18. 21:39

Arra kíváncsiak, hogy függetlennek tekinthetők-e a kommunizmus ideje alatt kinevezett tagokból álló bizottságok.

2019. december 18. 21:39

A lengyel legfelsőbb bíróság azon kérdés megoldását kérte szerdán az Európai Bíróságtól, hogy vajon függetlennek tekinthető-e az uniós jog fényében az olyan bíróság, amelynek tagjait a kommunizmus idején nevezték ki. A legfelsőbb bíróság polgári jogi kamarájának tagja, Kamil Zaradkiewicz egy per kapcsán, az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében fordult ezzel a kérdéssel a luxembourgi törvényszékhez.

Az indítvány az 1989-ig Lengyelországot irányító kollektív hatalmi szerv, az államtanács által kinevezett, jelenleg is tevékeny bírákra vonatkozik. Múlt héten Zaradkiewicz több mint 700 ilyen bíró névsorát tette közzé. A legfelsőbb bíróság honlapján közölték: az intézmény többek között azt kérdezi az Európai Bíróságtól, függetlennek és elfogulatlannak tekinthető-e az uniós jog szerint „az a szerv, amely tagját (...) a totalitárius, nem demokratikus, kommunista rendszer politikai szerve", vagyis az egykori Államtanács nevezte ki.

Az indítvány azzal függ össze, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság más tagjai az Európai Bíróság egyik korábbi döntésére hivatkozva december elején megkérdőjelezték a saját intézményük keretében létrehozott új kamara – a fegyelmi kamara – függetlenségét és létjogosultságát. Úgy látták: a 2018 szeptemberében megalakított fegyelmi kamara nem tekinthető bíróságnak, mégpedig azért nem, mert összes tagját az államfő a Jog és Igazságosság párt (PiS) kormányzása alatt a lengyel igazságszolgáltatási tanács (KRS) véleménye alapján nevezte ki. Maga a KRS pedig az ítélethozók szerint szintén „nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy független a törvényhozói és a végrehajtó hatalomtól".

A döntés kapcsán egyes bírák megkérdőjelezték a jelenlegi KRS által kineveztett kollégáik státuszát is. Erre reagálva Zaradkiewciz a kommunizmus idején kinevezett bírák névsorának közzétételével mintegy mérlegre tette egyfelől a KRS, másfelől az egykori államtanács által kinevezett bírák legitimitását.

Mateusz Morawiecki kormányfő egy múlt heti nyilatkozatában helytelenítette, hogy „​​​​​​​a lengyel bíráskodásban (a rendszerváltás óta) fennálló status quo védelmezői" ma elfogadják a kommunista államtanács által kinevezett bírákat, ugyanakkor kétségbe vonják a „​​​​​​​tejlesen legálisan megválasztott, a lengyel alkotmánynak megfelelő" KRS javaslatára kinevezett bírák státuszát. A PiS a bíróságokról szóló törvény módosítási tervezetével próbálja megelőzni az új bírák legitimitásának kétségbe vonását. A módosítás fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé az olyan bírák esetében, akik politikai tevékenységet folytatnak, illetve akik megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését.

A törvénytervezet ellenzéki tiltakozásokat váltott ki, szerda estére több lengyelországi városban, köztük Varsóban tüntetéseket hirdettek meg civil és jogász szervezetek. A tüntetéseken a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) politikusai is részt vesznek, köztük van Malgorzata Kidawa-Blonska, a PO elnökjelöltje a tavaszi államfőválasztáson.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. december 19. 12:58
EU bíróság egyetlenegy lehetséges ítélete/válasza: NEM!
Óbor Dezső
2019. december 19. 10:27
Nálunk is meg kellene vizsgálni egyes bírók itélkezési gyakorlatát, milyen ügyekben milyen itéletet hoztak, (visszamenőlegesen is) különös tekintettel a szeviép ügyre! ....nekem az a gyanum hogy a neoliberális kommunista jogász családoknál, nagy az elvtársi összefogás, (sok disznóságot tudhatnak egymásról és fogják egymást)
forsteandretredjemann
2019. december 19. 07:43
Az akasztást 30 éve megúszták, függetlenek.
OberEnnsinnen
2019. december 19. 07:31
A beadvánnyal nem foglalkoznak majd, formai hibák miatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!