Bolsonaro: Úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat lenne

2019. augusztus 26. 19:30

A brazil elnök regionális együttműködést szeretne „​szuverenitásuk és természeti kincseik védelmének szavatolásáért”.

2019. augusztus 26. 19:30

Jair Bolsonaro brazil elnök egy keddi Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt az után, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország (G7)  20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére. Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy – mint azt korábbi megnyilatkozásaiban már kifejtette – Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott „nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott. Hozzátéve: beszélt Iván Duque kolumbiai elnökkel arról, hogy szükség van arra, hogy az Amazonas-medencében fekvő legtöbb ország közös tervet dolgozzon ki „​szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért”. A francia elnök keményen visszavágott Bolsonarónak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt.

az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, amely az EU és a Mercosur – a Dél-amerikai Közös Piac – közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett – mondta. Párizs szerint a brazil Amazonasban uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt.

A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió „​összes országával együtt”. Mint jelezte, az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak „​a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében”. Macron korábban azt is mondta: Franciaország – amely Francia Guyana által szintén amazonasi országnak számít – katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához.

A francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert kétoldalú találkozója volt.

A francia elnök figyelmeztetett: a bolygó „​legfőbb tüdejének” elvesztése komoly gondot jelentene a világnak.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jóakaratúember
2019. augusztus 27. 07:34
Hírekből nem lehet kiigazodni, ki hazudik, ki mond igazat. A brazíliai esőerdő-őserdő (na jó, bozótos) viszont ég, rengeteg helyen, hatalmas területen ég. A földművesek örülnek, hamar termőföldhöz jutnak, mi többiek, nem annyira. Ha Bolsonaro (mint első számú vezető) bűnös az emberkéz okozta tűzre való felbujtásban, halált érdemel.
Világpanoráma
2019. augusztus 26. 21:31
Trump bejelenti németországi látogatását: https://vilagpanorama.hu/2019/08/26/trump-bejelenti-nemetorszagi-latogatasat/
Coccothraustes
2019. augusztus 26. 21:27
Az esőerdőt mégsem kellene kiírtani.
Coccothraustes
2019. augusztus 26. 21:27
Tényleg pofátlanul bánnak Bolsenároval
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!