Belső vitáktól hangos Thunberg mozgalma

2019. augusztus 08. 15:46

A Fridays for Future mozgalom nemzetközi aktivistái Svájcban gyűltek össze, hogy aztán elkezdjenek egymással egyet nem érteni, mindezt Greta Thunberg társaságában.

2019. augusztus 08. 15:46

A BuzzFeedNews arról számol be: a svájci Lausanne-ban gyűlt össze a Fridays for Future mintegy négyszáz fiatal klímamozgalmárja, hogy a szerveződés stratégiájáról és céljairól egyeztessenek. Az eseményen részt vesz Greta Thunberg svéd diáklány, a mozgalom fő arca és szónoka.

A portál szerint a svájci megbeszélésen heves viták alakultak ki a mozgalom jövőbeli céljait illetően – olyannyira, hogy egy csoportnyi mozgalmár, mintegy harmincan kivonultak az ülésről, Greta Thunberggel egyetemben. 

A vita oka az volt, hogy nem tudták eldönteni: egy több mint húsz pontból álló specifikus követeléslistát fogalmazzanak-e meg, benne javaslatokkal a mezőgazdaság reformjától a hajók széndioxid-kibocsátásának csökkentéséig; vagy pedig csak szélesebb alapelveket fogalmazzanak meg, mint például „kövesd a tudományt” vagy „klímaigazságot mindenkinek” – ez utóbbi megoldást támogatta Thunberg is.

A vita miatt kivonulók közül Janine O'Keeffe, egy felnőtt aktivista azt mondta: „Sztrájkolunk”.

Greta Thunberg először nem nyilatkozott a portálnak, de később szöveges üzenetben azt közölte: „Nem csatlakoztam sem kivonulókhoz, sem beülőkhöz. Ki-be járunk a találkozókról, és ez esetben a termen kívül leültem, hogy megvigasztaljam egy barátomat, aki szomorú és felháborodott volt akkor”.

A klímaaktivisták közül a 16 éves, írországi Saoi O'Connor azt közölt a lappal: „Ha kis részletekben nem is értünk egyet, mi mint mozgalom együtt vagyunk. Együtt harcolunk most és a jövőben is a klímaigazságosságért. Semmi nem változott”.

A BuzzFeedNews végül arról is írt: a vita feszültsége később enyhült, a klímaaktivisták a Macarena táncot kezdték járni, majd más játékokkal játszottak, hogy oldják a hangulatot.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. augusztus 09. 11:29
"hajók széndioxid-kibocsátásának csökkentéséig;" Ha igaz Turnberg ismét hajóval kelt át a tengeren.. Max vonattal. Ez a mozgalom is kiürült, elégett. Lapozzunk.
Vakfolt
2019. augusztus 09. 10:03
"Ha kis részletekben nem is értünk egyet, mi mint mozgalom együtt vagyunk. Együtt harcolunk most és a jövőben is a klímaigazságosságért. Semmi nem változott." Hát valóban nem változott semmi. Mi a franc az a klímaigazságosság? Mindenkinek egyforma klímát? Ez mekkora kamu. És ki ellen harcoltok? A tisztaság és a környezetszennyezés ellen? Láttuk mi szemét maradt utánatok.. És ti mint mozgalom? A mozgalom az, hogy hazamész és az általatok igaznak vélt elvek szerint cselekszel. Amit ti műveltek, a követelőzés, meg a félművelt hülyeségek nyomatása.. tényleg ti fogjátok kiszámolni, hogy egy hajónak hány gramm széndioxidot kell kibocsátania? Az alapművelet már olyan jól mennek? Ne már. Ez csak egy kis nyomi lobbi, valakik kihasználnak titeket és még csak azt sem sejtitek, hogy kik és mire.
Bitrex®
2019. augusztus 09. 08:21
Grétácskának nincs ideje Donald Trump-al találkoznia. Há' mé' nincs? Még iskolába sem jár, úgyhogy bőven ráérne a kishercegnő. https://www.derstandard.at/story/2000107219241/greta-thunberg-hat-keine-zeit-fuer-ein-treffen-mit-donald
orion
2019. augusztus 09. 01:14
Először köpködtem a Fehér éjszakák című Ari Aster filmet, de ahogy nézem ezt a dilis bagázst a macarénájukkal meg a grétává váló világgal-hát Ari majdnem akkora zseni, mint Orwell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!