Szakértő: Sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának nem érdeke a kereskedelmi háború

2019. június 30. 09:09

Jelenleg az Egyesült Államok több száz milliárd dollárt veszít a kétoldalú kereskedelmen – hangsúlyozta Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

2019. június 30. 09:09

Sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának nem érdeke a kereskedelmi háború kiélezése – mondta Magyarics Tamás egyetemi tanár, Amerika-szakértő szombat este az M1 aktuális csatornán.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy az Egyesült Államok és Kína megegyezett a kereskedelmi tárgyalások újraindításáról.

Elmondta, az Egyesült Államok azt szeretné, ha Kína jobban megnyitná a belföldi piacát a külföldi áruk és szolgáltatások előtt, illetve ha leépítené az állami vállalatoknak nyújtott támogatásokat. Ez utóbbi az amerikaiak szerint torzítja a versenyt – magyarázta.

Hozzátette: az Egyesült Államok nagyon fontosnak tartja a szellemi tulajdon védelmét, ezen a téren azonban a kínaiak nem jeleskednek.

Magyarics Tamás szerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt tartja fairnek, ha a kétoldalú kereskedelmi viszonyokban egyenlőség van, azaz az export és az import kiegyenlíti egymást. Jelenleg az Egyesült Államok több száz milliárd dollárt veszít a kétoldalú kereskedelmen – közölte.

A szakértő szerint a kínai dömpingáru Amerikában lehetővé teszi az alacsony árszínvonalat, ezért ha a kínaiakat az árak emelésére kényszerítik, akkor az amerikai fogyasztók jelentős része is rosszul fog járni.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2019. június 30. 09:34
Minden fogyasztó azt vesz amit jónak lát. Ha Huawei telefont ár/érték arányosan jobbnak tartja akkor azt veszi az Alma helyett. Ebbe mesterségesen bele lehet nyúlni de akkor sok minden bukik a világkereskedelemben, ----- A szellemi tulajdon védelmében viszont igaza van a jenkiknek. Az nem megy hogy valaki kitalál valamit a másik meg nagy kapacitással gyárt valamit ezt felhasználva , engedély és fejlesztés invesztálás nélkül és meggazdagodik rajta. Az ázsiaiak egyike sem tett még le túl sok találmányt ,alapkutatást az emberiség asztalára! Azt várják hogy mások megtegyék. Csakhogy az USA egyiknek engedte ezt pl Dél-Korea,Szingapúr v. anno Japán míg másoknak mint Kína nem nézi el. A kettős mércét kell itt leküzdeni de ez jogos felvetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!