Megerősíti az USA a déli határok védelmét

2019. április 01. 19:13

Amerikai belbiztonsági minisztérium: A déli határon megjelenő migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni.

2019. április 01. 19:13

Az amerikai-mexikói határon megjelenő közép-amerikai migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni Mexikóba – jelentette be hétfői közleményében Kirstjen Nielsen, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere.

A közleményből kiderül: az amerikai kormányzat felgyorsítja a déli határok védelméhez szükségesnek tartott döntések végrehajtását. Ennek jegyében azonnal megkezdi a határőrök létszámának bővítését, és elrendeli a határokhoz érkező és menedékjogot kérő migránsok meghallgatás nélküli, azonnali visszaküldését Mexikóba. A vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője, Kevin McAleenan a múlt héten jelentette be, hogy – tekintettel a migránsok jelentősen megnövekedett számára – 750 fővel megnöveli a határőrök számát.

Kirstjen Nielsen miniszter közölte: utasítást adott a CBP vezetőjének „a vészhelyzet kezelésére alkalmas lépések megtételére” és ennek keretében a határőrök létszámának azonnali megnövelésére. A tárcavezető leszögezte: a határőrizeti szervnek megvan a hatásköre a létszámbővítéshez, és csupán a 2000 főnél nagyobb bővítésről kell tájékoztatnia a minisztériumot. Nielsen utasítást adott a közép-amerikai migránsok azonnali visszaküldésére is. Az utasítás érvényes azokra is, akik már átlépték a határt, és meghallgatásukra várnak.

A minisztérium szóvivője újságírói kérdésre nem tudott pontos adatokat mondani arról, hogy hány migránst érintenek a rendelkezések. Mint fogalmazott: az utasítás végrehajtása éppen csak megkezdődött. A bevándorlók visszatoloncolásának politikája januártól lépett érvénybe, a hétfői döntés csupán e politika megvalósításának felgyorsítása. A Trump-kormányzat tisztségviselői ugyanis azt állítják: az eddigi rendszer lehetővé tette a migránsoknak, hogy akár éveken keresztül is az országban maradjanak, amíg a menedékjogi kérelmükhöz szükséges meghallgatásukra sor kerül.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet és más civil szervezetek még januárban pert indítottak a kormányzat ellen, ám márciusban egy kerületi bíró San Franciscóban arra kötelezte mindkét felet, hogy további dokumentumokat terjesszen elő állításai alátámasztására.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. április 02. 08:59
És pedig ezek csak spanyolul beszélő indiánok. Hol vannak az afgánoktól..
annamanna
2019. április 02. 05:14
A fotó elég hatásos.
Kegyes urunk Karolus
2019. április 01. 20:59
Ezt várjuk el egy erős USA-tól.
Világpanoráma
2019. április 01. 20:36
Csehország és Olaszország együttműködnek a migráció elleni küzdelemben: https://vilagpanorama.hu/2019/04/01/csehorszag-es-olaszorszag-egyuttmukodnek-a-migracio-elleni-kuzdelemben/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!