Gigabírság egy magyar szóért

2019. április 10. 13:15

Átszámítva közel 30 milliós bírságot kell fizetne egy magyar polgármesternek, mert le mert fordítani egy román szót magyarra.

2019. április 10. 13:15

Óriási összegre, közel 100 ezer euróra bírságolták jogerősen Korond polgármesterét, Katona Mihályt a Községháza felirat eltávolítását előíró bírósági határozat végrehajtásának megtagadása miatt – tudósított az esetről a Maszol.ro nyomán az Erdely.ma hírportál. A híradások szerint a pénzbüntetést még a Hargita megyei törvényszék szabta ki a múlt év végén egy, a hírhedt magyargyűlölő Dan Tanasă által indított per nyomán. Korond polgármesterének fellebbezését a marosvásárhelyi ítélőtábla hétfőn utasította el, így vált a bírság jogerőssé.

Az ügyet előzményeihez hozzátartozik, hogy három éve a polgármester egyszer már elveszített egy pert, ami miatt le is vetette a feliratot, azonban visszatéve újra magára haragította Dan Tanasă-t, aki az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevében újra feljelentette a polgármestert jogerős bírósági ítélet végrehajtásának megtagadása miatt.

Mint a marosvásárhelyi táblabíróság hétfői ítélte, Katona Mihálynak a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, 380 lejt kell kifizetnie 2016. október 21-től számítva minden egyes napért, ami a Községháza felirat eltávolításáig eltelik. A bíróság arra is kötelezte a polgármestert, hogy szintén 2016. október 21-től számítva napi 100 lej késedelmi díjat fizessen a panaszosnak, azaz Dan Tanasă egyesületének mindaddig, amíg a magyar felirat le nem kerül a községházáról. Ez azt jelenti, hogy Katona Mihálynak annyiszor 480 lejt kell kifizetnie, ahány nap eltelik 2016. október 21-től az ítélet végrehajtásáig. Vagyis a polgármesternek akkor is 430 ezer lej körüli összeget kell kifizetnie, ha azonnal eltávolítja a feliratot.

Katona Mihály koncepciós pernek nevezte a Dan Tanasă által kezdeményezett eljárást, és attól tart, hogy ez az ítélet precedenst teremt. Az elöljáró szerint a fellebbviteli eljárás során egyáltalán nem vették figyelembe az általa benyújtott bizonyítékokat. Hiába csatoltak kép- és videófelvételeket, valamint hivatalos jegyzőkönyvet a bírósági ítélet végrehajtásáról (azaz az eredeti Primăria – Községháza feliratok eltávolításáról), ezeket nem fogadták el. A 2016 októberében eltávolított felirat helyére a Casa comunală / Községháza felirat került – magyarázta. Ez esetben a magyar szöveg tükörfordítása a románnak, az új feliratot nem kívánják eltávolítani, a további lépésekről azonban egyelőre nem tudott nyilatkozni. A polgármester elmondta: szeretne az RMDSZ politikusaival tárgyalni a kialakult helyzetről, és mindenképpen jogi segítséget kér, mielőtt „teljesen kivégeznék” – zárja az ügy ismertetését az Erdely.ma.

(Borítókép: Székelyhon)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2019. április 10. 17:22
Tanasét keresse már meg a titkosszolgálat. És ők legyenek az utolsók, akik megtalálják. Az uniós faszok meg csak eszembe jutottak. Felötlik s eldobom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!