Ellenzi Románia, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós pénzeket

2019. január 29. 19:37

Teodor Melescanu védelmébe vette Lengyelországot és Magyarországot is.

2019. január 29. 19:37

Teodor Melescanu román külügyminiszter, akinek az országa ebben a félévben az Európai Unió Tanácsának soros elnöke, egy friss interjúban kijelentette: ellenzi azt az uniós javaslatot, hogy a jogállamiságot veszélyeztető tagállamok számára csökkentsék az EU-támogatásokat.

Ha valaki megmondja nekem, milyen kritériumok határozzák meg a jogállamiságot, kész leszek erről vitázni” – jelentette ki a román külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek hétfő este adott interjúban. Az Európai Parlament január közepén nagy többséggel fogadta el azt a javaslatot, amelynek értelmében felfüggesztenék, illetve csökkentenék az uniós alapokból történő kifizetéseket azon „kormányok számára, amelyek akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját, vagy nem küzdenek a csalás és a korrupció ellen”. Az Európai Bizottság által benyújtott javaslatot most az Európai Unió Tanácsában is meg kell vitatni, ahol a tagországok kormányai képviseltetik magukat.

Nem hiszem, hogy ilyen összefüggésnek léteznie kellene” – mondta Melescanu, aki szerint az uniós alapok „olyan alapelemek, amelyeken az EU egész filozófiája nyugszik”. Az unióban Bukarestet is bírálják, egyebek mellett a 2017 eleje óta több menetben elfogadott igazságügyi reform miatt, amely ellenzői szerint aláássa a bírák függetlenségét, és akadályozza a korrupció elleni harcot.

Míg Brüsszel és Washington név szerint felsorolta azokat a törvénymódosításokat, amelyek az ország „demokratikus intézményeit fenyegetik”, Melescanu kijelentette, hogy az igazságügyi reformot „átlátható módon” hajtották végre, és „az igazságszolgáltatás működése minden országnak saját kiváltsága”.

Tiszteljük a véleményeket, de ez nem jelenti azt, hogy korrektnek tartjuk őket” – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy „Romániában stabil és szilárd demokrácia” működik.

A román külügyminiszter védelmébe vette Lengyelországot és Magyarországot is, amelyek ellen az uniós alapszerződés 7. cikke alapján, „a jogállamiság súlyos megsértése miatt” indult eljárás. „A párbeszéd folytatását támogatom”, hogy lehetővé tegyék a két ország számára „érveik bemutatását és a válaszadást a többiek érveire” – mondta.

Melescanu támogatásáról biztosította a párbeszéd újrafelvételét Törökországgal. „Nyitva szeretnénk tartani az EU és Törökország közötti kommunikációs csatornákat” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a június végéig tartó román elnökség idején találkozót kíván szervezi a kérdésben. Az EU és Ankara között kapcsolatok sokat romlottak a 2016 júliusi puccskísérlet óta, valamint a török ellenzékieket és újságírókat azóta sújtó megtorlás miatt.

Melescanu szerint „csatlakozási tárgyalásokat mindazonáltal folytatni kell, még ha vannak is ellenvélemények” a tagállamok között.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 30. 09:18
"..„Ha valaki megmondja nekem, milyen kritériumok határozzák meg a jogállamiságot, kész leszek erről vitázni” "--mondá Melescanu külügyminiszter úr, és IGAZA VAN! Mert ha nincsenek papiron tételesen, feketén-fehéren lefektetett-kodifikált kritériumok, akkor mndenki-bárki azt tekinti az ú.n. "jogállamiság" alappjának, amit csak akar. Mondjuk egy Németországban élő moszlim férfi azt, hogy neki lehessen 3 db. felesége és ha nem lehetne, akkor azt mondhatná: "Németországban nincs jogállamiság!" NAÉSAKKOR ILYEN ESETBE' MI VAN?
Vadakat terelő juhász
2019. január 29. 21:29
Románia jogállam és kiáll Magyarország mellett. Erdélyiek, székelyek, csángók ? Na mi van fideszesek?
Pandaka pygmaea
2019. január 29. 20:48
Tunyacsáp végképp megtébolyodott. :D
rojtos
2019. január 29. 20:42
"Ellenzi Románia, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós pénzeket" Gyanítom addig, míg valamelyik nyugati vezető össze nem ráncolja a homlokát, és korholóan rájuk szól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!