Zavargás tört ki egy indiai templom áthelyezése miatt Malajziában

2018. november 27. 14:48

Huszonegy embert őrizetbe vettek Kuala Lumpurban.

2018. november 27. 14:48

Huszonegy embert őrizetbe vettek Kuala Lumpurban, miután zavargás tört ki egy indiai templom áthelyezése miatt – közölte a malajziai rendőrség kedden. Az összecsapás hétfőn kezdődött azzal, hogy imádkozó indiai hívekre támadtak a Malajzia középső részén fekvő Selangor államban található Sri Maha Mariamman templomban. A – feltehetően a maláj többséghez tartozó – támadók több járművet is felgyújtottak.

Ezt követően, kedd reggel egy másik csoport megtorlás gyanánt megrongálta az MCT Berhad ingatlanfejlesztő cégnek a templomhoz közeli irodáját, majd ők is több járművet felgyújtottak. 

A terület, melyen a templom is található, az MCT egyik leányvállalatának tulajdona, mely jelenleg jogi vitában áll amiatt, hogy engedélyt kapjon a mintegy százéves templom áthelyezésére. 

Selangor állam rendőrfőnöke elmondta: 21 embert állítottak elő a zavargásokkal kapcsolatban, akik ellen fegyveres garázdaság és gyújtogatás miatt indítanak eljárást. Hozzátette: közel két tucat jármű égett ki, de mostanra sikerült lecsillapítani a kedélyeket, miután mintegy 700 rendfenntartót kivezényeltek a helyszínre. 

A templomba járó közösség tagjai a helyi sajtónak úgy nyilatkoztak: a zömében maláj nemzetiségű támadók késekkel, és egyéb fegyverekkel rontottak rájuk, és azt követelték, hogy hagyják el a templomot, az ugyanis a One City ingatlanfejlesztő cég tulajdona. 

Egy hétfőn közzétett nyilatkozatban a cég tagadta, hogy köze lenne a templom elleni támadáshoz. A nyilatkozatban kiemelték: a cég elítéli az erőszakot, ráadásul semmi oka nincs rá, hogy ilyen eszközökhöz folyamodjon azok után, hogy túlvan egy hosszadalmas jogi eljáráson. Hozzátették: már felajánlották, hogy megtérítik az új templom felépítésének költségeit, és elhalasztották az áthelyezést, hogy tekintettel legyenek az ehhez kapcsolódó szertartásokra. 

Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott: az előzetes nyomozás szerint bűncselekmény történt, aminek sem faji, sem vallási indíttatása nem volt. 

A halálos áldozatokat is követelő, 1969-es faji összecsapások óta ritkának számítanak az ilyen jellegű esetek a sok nemzetiségnek otthont adó Malajziában, ahol a 31 milliós népességnek mindössze kétharmadát teszi ki a maláj nemzetiség, akik mellett jelentős létszámú kínai és indiai kisebbség is él az országban.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamil
2018. november 27. 15:18
Helyesebben: hindu templom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!