Halálra ítélték Mohamed kritizálásáért, most szabadon távozhat Asia Bibi

2018. október 31. 10:37

Aisa nyolc évet töltött a halálsoron, mert muszlim vallású kolléganőivel folytatott vitája során kritizálta Mohamed prófétát. Most felmentették.

2018. október 31. 10:37

A Pakisztáni Legfelsőbb Bíróság felmentette Asia Bibit – írja a CNN. Aisa nyolc évet töltött a halálsoron, 2010-ben ítéltek kötél általi halálra a pakisztáni – még a helyik szerint is sok esetben ellentmondásos – istenkáromlásról szóló törvény alapján.

A vád szerint Asia muszlim vallású kolléganőivel 2009-ben folytatott vitája során megalázó megjegyzéseket tett Mohamed prófétára. A konfliktus oka az volt, hogy a muszlim nők nem voltak hajlandók abból a vizeskancsóból inni, amelyet Asia korábban megérintett; mindezt azért, mert Bibi keresztény. Asia Bibi ezt szóvá tette, amellyel feldühítette kolléganőit, és később megvádolták istenkáromlással. 

Asia Bibi ötgyermekes édesanya esete világszerte felháborodást váltott ki. Jogvédő szervezetek és politikusok is felszólaltak az érdekében, de a helyi szélsőségeseket csak feltüzelte az ügy, erőszakos cselekmények elkövetésével fenyegetőztek korábban, ezzel is nehezítve a felmentő ítélet megszületését.  

Az ítéletet szerdán hozta a Legfelsőbb Bíróság.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szkíta
2018. október 31. 20:07
Már tömegek tüntetnek, lázadnak az ítélet ellen Pakisztánban. Meg akarják lincselni. Adjunk menedéket Magyarországon Asia Bibi-nek és családjának. Fogadjuk be őket! Ők valós életebveszély elől menekülnének ide.
annamanna
2018. október 31. 15:58
Meglepődtem azok a szón, hogy kolléganői. Vagyis, mint pakisztáni nő, dolgozott, ez érdekes. Megbéztem, ennyit találtam: "Aasiya Noreen was born and raised in Ittan Wali, a small, rural village in the Sheikhupura District of Punjab, Pakistan,[8][9] thirty miles outside of Lahore.[10] Christians in the district, and elsewhere in Pakistan, usually have lower class occupations such as being cleaners and sweepers.[10] Noreen, who is a Roman Catholic,[11] worked as a farmhand in Sheikhupura to support her family.[11] She married Ashiq Masih, a brick laborer who had three children from a previous marriage,[12] and had two more children with him.[13][14]"
fogas paduc
2018. október 31. 12:49
Ugye, hogy az iszlám milyen befogadó vallás!
drkovax
2018. október 31. 11:36
Szabadon bocsátása után Pakisztánban a várható élettartama 3 hónap. Meg fogják lincselni a saját lakásában a biztonságáról gondoskodni hivatott pakisztáni rendőrök szeme láttára ... Jobb lenne kimenteni. Ő (és családja) valódi menekült lenne ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!