„Nem távozunk, amíg nem távoztok” – Ismét tömegek vonultak utcára Romániában

2018. augusztus 12. 09:45

Ismét ezrek követelték a román kormány távozását Bukarestben. A felháborodást a csendőrségi oszlatások tovább fokozták.

2018. augusztus 12. 09:45

Ismét a szociálliberális kormány távozását követelő ellenzéki tüntetők gyűltek össze szombaton a bukaresti kormány székhaza előtti Victoria téren, ezúttal az ellen is tiltakozva, hogy a román diaszpóra előző napi kormányellenes megmozdulását – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség erővel feloszlatta.

A szombati megmozduláson a külföldről nyári szabadságukra hazatért román vendégmunkások mellett a tömeg nagyobbik részét a másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéssorozat hangadói tették ki. Létszámukat helyi idő szerint este kilenckor a román közszolgálati Agerpres hírügynökség 15 ezerre, a több ellenzéki médium pedig 20-30 ezerre becsülte.

Bár az előző napi összetűzések feszültsége érzékelhető volt a téren, a péntekinél békésebben indult a szombati demonstráció, eltekintve attól, hogy kora délután, amikor a csendőrök fémkerítésekkel határolták el a tüntetők mozgásterét, hogy ne akadályozzák a járműforgalmat, az egyik tiltakozó megpróbálta ezt meggátolni és emiatt kisebb dulakodás tört ki. A rendbontó megbírságolása után az esti órákig egyetlen biztonsági kockázatról – egy 18 éves fiatalembernél talált késről – számolt be a csendőrség.

A Dancila-kabinet távozását követelő bukaresti tüntetők eltökéltségük jeléül azt skandálták a kormány székháza előtt, hogy „nem távozunk, amíg nem távoztok”.

A bukaresti demonstrációval egy időben Románia több nagyvárosában is ezrek követelték a kormány távozását, a korrupt, büntetett előéletű politikusok eltávolítását az ország éléről, és tiltakoztak az előző napi – szerintük brutális és indokolatlan – csendőri erőszak ellen. Komolyabb rendbontásról estig a vidéki tüntetések helyszíneiről sem érkezett jelentés.

(MTI)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2018. augusztus 12. 19:44
"The “American who fell in love with Romania” Don Lothrop, who became a Romanian press “tycoon” after a flash enrichment in the United States (through various companies, some of which are registered near Langley) may well repeat, conference after conference , that “Putin and Orbán want to take Transylvania away from you”, many Romanians are more worried about the rumours about the presence (more-or-less secret) of nuclear warheads on Romanian NATO bases than against the non-existent Hungarian army and the insidious nursery school construction programs which constitute the bulk of the “Hungarian interference” in Transylvania. " ... And then suddenly, the flash of genius: a colourful agglomerate of activists of the Open Society, Romanian Transylvanian separatists (plus some stray Hungarians, of whom one would like to think of as naïve people) and some debris of extreme right-wing groups, the #rezist movement, for nearly two years, has been a major organizer of “anti-corruption” demonstrations, in which Klaus Johannis readily takes the lead; now, they believe they have finally found the fatal weapon against Liviu Dragnea’s “dictatorship” (a dictatorship based, however, on the largest parliamentary majority in Romania’s democratic history). " https://visegradpost.com/en/2018/08/11/romania-who-is-trying-to-shut-whose-mouth-and-with-what/
írmag
2018. augusztus 12. 18:05
fakocka 2018. augusztus 12. 13:31 @Peter8811 Magaddal keversz mocskos MSZP-s, komcsi szarzsák.
írmag
2018. augusztus 12. 16:11
Anyám ​könnyű álmot ígér, írta Sütő ​András, 1970.-ben.
Dorset Naga
2018. augusztus 12. 12:50
Bocsi, Nextnek szántam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!