Csapdába csalják az illegális bevándorlókat az amerikai jogvédők szerint

2018. augusztus 15. 07:29

Beperelt több szövetségi intézményt az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója, mert sérülni látják az illegális bevándorlók jogait.

2018. augusztus 15. 07:29

Szövetségi intézményeket perel az ACLU (Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója) jogvédő szervezet, mert szerinte „csapdát állítanak” az illegális bevándorlóknak, hogy kitoloncolhassák őket. A szervezet azt nehezményezi, hogy szövetségi bevándorlási hivatalok összehangolt kampányt indítottak a névházasságok révén amerikai állampolgárságot szerezni akaró illegális bevándorlók letartóztatására és kitoloncolására. 

Az ACLU a bevándorlási munkatársak egymás közti levelezéseit és más belső dokumentumokat csatolt a perkérelemhez, amelyet egy bostoni kerületi bírósághoz nyújtott be. Ezekből az derül ki, hogy a bevándorlási hivatal (ICE) munkatársai szorosan együttműködnek a belbiztonsági minisztérium bevándorlási és állampolgársági ügyekkel foglalkozó részlegével. A minisztérium munkatársai rendszeresen listát küldenek az ICE-nek azoknak a nevével, akik házasságkötés révén akarják megszerezni az amerikai állampolgárságot. Ezt a lépést az ACLU csapdának minősíti, és azt állítja, hogy ezzel megsértik az illegális bevándorlók alkotmányos jogait, hiszen az Obama-kormányzat lehetővé tette nekik is, hogy házasság révén szerezzenek amerikai állampolgárságot. 

Matthew Segal, az ACLU massachusettsi szervezetének jogi igazgatója az amerikai sajtónak adott interjújában kifejtette: „a (korábbi) kormányzat megteremtette ezeknek az embereknek a lehetőséget, hogy zöldkártyához jussanak”. Majd hozzátette: a kormányzat nem teheti meg, hogy megteremt egy lehetőséget, majd letartóztatja azokat, akik élnek vele. 

A bevándorlási hivatal szóvivője, John Mohan az ACLU vádjaira azt válaszolta: „nélkülöz minden alapot”, hogy a minisztérium és a hivatal „meg nem engedett módon” egyeztet egymással. Mohan leszögezte, hogy a „rutinszerű együttműködés” a belbiztonsági minisztériummal „törvényes és jogszerű”. Beadványában az ACLU azzal érvel, hogy az Obama-adminisztráció idején hozott rendelkezés azokra is vonatkozik, akiknek a kitoloncolását már elrendelték ugyan, de a házastársuk amerikai állampolgár. Ezt a rendelkezést pedig még nem vonták vissza - hangsúlyozta Matthew Segal. 

A kormányzat a perkérelem elutasítását javasolja, álláspontja szerint ugyanis egy kerületi bíróságnak nincs joghatósága ilyen ügyekben dönteni.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorin
2018. augusztus 15. 12:59
"sérülni látják az illegális bevándorlók jogait" Az illegális bevándorlónak jogia nincsenek, annyi jár nekik, ami mint embert megillet, azaz nem végezzük ki csak mert ilyen kedvunk van, adunk neki kaját (mert kegyesek vagyunk) és visszaengedjük oda, ahonnan jött. Nem jár nekik az általuk megtámadott ország semmilyen előnye, ahova még be sem léptek, már megszegték annak törvényeit. Nem jár nekik ingyen támogatás és semmi más sem. Az egyetlen, ami járhat nekik, az a pofájuk, ám arra bizony nagy nagy ívben kell tenni, mit mondanak.
hartnesz
2018. augusztus 15. 10:16
Én úgy tudtam hogy egy bűnözőnek nincsenek jogai az USA-ban
Bell & Sebastian
2018. augusztus 15. 09:03
Én úgy tudom, hogy a bevándorlási hivatal környezettanulmányban ellenőrzi azokat a gyanús házasságokat, amelyek kapcsán vélelmezhető, hogy az egyik fél csak a zöldkártyára hajt. Mit akarnak? Hogy ne ellenőrizzék?
fogd a pénzt és kuss
2018. augusztus 15. 08:26
a normális gondolkodás már bűn ezen a bolygón?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!