A lengyel államfő új vezetőt nevezett ki a legfelsőbb bíróság élére

2018. július 03. 19:49

A lengyel legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg a lengyel államfő a testület vezetésével az éjfélkor nyugdíjba vonuló eddigi elnök helyett. A testülettel kapcsolatos lépéseket szorosan figyeli az EU is.

2018. július 03. 19:49

Andrzej Duda lengyel államfő Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg kedden a testület vezetésével, miután a bírósági reform értelmében Malgorzata Gersdorf eddigi elnöknek éjféltől nyugdíjba kell vonulnia - jelentette be kedden Pawel Mucha, az elnöki hivatal államtitkára. 

Gersdorf korábban úgy nyilatkozott, hogy nem engedelmeskedik az Európai Bizottság által vitatott lengyel bírósági reform rendelkezésének, és nem megy nyugdíjba. Mucha kedd délután közölte: Andrzej Duda Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság leghosszabb szolgálati idővel rendelkező tagját bízta meg a testület vezetésével. Duda pozitív fejleményként értékelte, hogy a nap folyamán Gersdorf is Iwulskit említette utódjaként. A bíróság szóvivője viszont később hangsúlyozta: Gersdorf csak helyettesének jelölte ki Iwulskit akadályoztatása idejére. 

A bírósági reform értelmében kedd éjféltől nyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság 65 éves életkort elért tagjait, köztük az elnököt is. Az államfő az országos igazságszolgáltatási tanács hozzájárulásával viszont jóváhagyhatja a szolgálat meghosszabbítására vonatkozó kérvényüket. Gersdorf nincs azon 16 bíró között, akik hosszabbításért folyamodtak. Őt 2014-ben nevezték ki a testület elnökévé, és értelmezése szerint megbízatása hat évig, vagyis 2020-ig tart.

(MTI)

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. július 03. 22:38
A NATO-csúcs előtt: Több pénz szükséges a hadsereg számára https://vilagpanorama.hu/2018/07/03/trump-tobb-penzt-ker-berlintol-a-katonai-kiadasokra/
apamaci
2018. július 03. 20:33
Semmi köze ugyan a brüsszeli bürokratáknak a bíróságokhoz, de soros rendelt náluk egy eljárást. Ezért előveszik a kreativitásukat és elindítanak egy eljárást. Emlékezzünk rá, hogy a ceu-hoz sincs semmi közük, de soros megrendelésére végül valami "vállalkozásszabadsága" hülyeségg címmel indítottak eljárást! A soros hálózat sokat költött a lengyel barók "érzékenyítésére is, nem akarják elveszíteni a befektetésüket!
kisgul
2018. július 03. 20:31
Megkérdeztük Zsanklódot, mi a véleménye? https://www.youtube.com/watch?v=G39Pe0qx-jY
kisgul
2018. július 03. 20:13
Van még atomjuk a Brüsszeli "demokratáknak?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!