Több milliárd euróval jutalmaznák Németországot a migránsok miatt

2018. május 31. 22:35

A migrációs helyzet kezelésében vállalt szerepéért mintegy 4,5 milliárd euró járna Németországnak egy kiszivárgott uniós tervezet alapján: sajtóhírek szerint a 2013 óta Németországba érkezett nem uniós állampolgárok mindegyike után 2800 euró járna a németeknek.

2018. május 31. 22:35

Az uniós strukturális felzárkóztató alapból hatalmas támogatást kaphat Németország a 2021-2027 közötti uniós költségvetési periódusban, amolyan kompenzációként a migrációs helyzetben vállalt szerepéért – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

EU-s körökből a lap szerint az szivárgott ki, hogy a 2013 óta Németországba érkezett nem uniós állampolgárok mindegyike után Németországnak 2800 eurót kéne kapnia – ez a FAZ szerint a következő költségvetési periódusra 4,5 milliárd euró pluszt jelentene a németeknek.

Az ötlet azután merült fel, hogy Angela Merkel német kancellár februárban sikertelenül próbálta elérni azon tervét, amely a kohéziós támogatások megvágásával büntette volna a migrációs helyzet megoldásában nem kooperáló államokat. És bár Merkel ezen ötlete nagy felháborodást váltott ki egyes kormány- és államfők részéről, úgy látszik, Brüsszel gondolkozik egy másféle kompenzáció megvalósításán.

A Németországnak járó „segély” csupán a ténylegesen befogadott emberek után járna a feltételezések szerint: vagyis a 2013 óta érkezett nem EU-s állampolgárok számából kivonnák azokat, akik azóta már elhagyták az országot. Az Eurostat adatai alapján 2017-ig ez mintegy 1,7 millió embert jelentett, több mint felük pedig a 2015-ös krízis idején érkezett. A kompenzáció az EU strukturális alapjaiból történne, melyet eredetileg az unió kevésbé fejlett régióinak felzárkóztatására szánnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung emlékeztet: eddig a migráció nem játszott szerepet az alapok kiosztásánál: azt csupán a térségek gazdasági ereje, munkaerőpiaca és demográfiai adatai alapján ítélték oda. Az Európai Bizottság úgy véli, Németország egyenlőtlen módon részesül az alapokból, ezért a jelenlegi költségvetési tervek szerint 2021 és 2027 között 15,7 milliárd eurót hívhatnának le – ennek mintegy harmadát a most belengetett migrációs „segély” teszi ki.

A költségvetésben ugyanakkor nyilvánvalóan még számos változtatást fogunk látni: az Európai Bizottság javaslatát ugyanis még a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadniuk.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2018. június 01. 11:52
Javaslom, hogy a migriket abból a gazdasági haszonból tartsák el, melyet a migrik bevándorlása okoz. Mi köszönjük szépen nem kérünk ebből a jóból.
aaabbbccc
2018. június 01. 10:13
nem leszek nepszeru, de en ezzel egyetertek
Lord Shen
2018. június 01. 10:06
A fejlett nyugatnak miatt? Ilyenkor nem elmaradott mucsai kelet-közép európa?
hátakkor
2018. június 01. 09:47
Nem érzik hol a határ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!