Moszkva támogatja a két Korea közeledését

2018. április 29. 15:35

Észak- és Dél-Korea célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését és a békeszerződés megkötését a két Korea-között.

2018. április 29. 15:35

Mun Dzse In dél-koreai elnök telefonon tájékoztatta a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz államfőt, aki megerősítette készségét a Szöul és Phenjan közötti együttműködés támogatására – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz elnöki hivatal szerint a beszélgetést Szöul kezdeményezte. Az eszmecsere során a felek pozitívan értékelték a panmindzsoni találkozón elért megállapodásokat, külön kiemelve a közös közleménybe foglalt, a Koreai-félsziget atommentes státusának biztosítására és teljes atomfegyver-mentesítésére irányuló szándékot.

Putyin megerősítette, hogy Moszkva továbbra is kész a Szöul és Phenjan közötti gyakorlati együttműködés előmozdítására, egyebek között nagyszabású háromoldalú infrastrukturális és energetikai programok megvalósítása révén. Hangoztatta annak fontosságát, hogy valamennyi érintett fél folytassa erőfeszítéseit a Koreai-félsziget problémáinak politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében, egyebek között figyelembe véve a rendezés orosz-kínai útitervét. 

Putyin és Mun kifejezte készségét a kölcsönösen előnyös kétoldalú viszony több területen való fejlesztésére és egyeztették a legmagasabb szinten való kapcsolattartás menetrendjét. 

A pénteki Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozata célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését és a békeszerződés megkötését a két Korea között, amelyek jogilag még mindig hadban állnak egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. április 29. 18:46
Háá, mán hogyne: Dél-Korea ami támaszpontok nélkül, az 1 nagy dobás lenne.
3M..
2018. április 29. 16:39
Mivel Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Moszkvát és Phenjant, így a helyzetből adódik, hogy támogatja Phenjan és Szöul közeledését is. Ez a három nép elválaszthatatlan testvéri közösséget alkot. Így egymás támogatása nem lehet vita tárgya, mert magától értetődik az. Tudjuk hogy Moszkva támogatni fogja Magyarország és Csoszon újbóli hivatalos kapcsolatfelvételét is. Ennek előkészítését a lehető leghamarabb meg kell kezdenie a budapesti és a phenjani diplomatáknak. Szebb Jövőt!
zakar zoltán béla
2018. április 29. 15:56
A végén még kitör a világbéke. s a SZU nélkül megvalósul Fu(?)kujama álma = az örök történelem nélküli aranykor, a marxi-lenini gyönyör, a kommunizmus/ musz-musz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!