Kuba új elnökévé választották Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette hivatali esküjét

2018. április 19. 21:38

A nemzetgyűlés 604 jelenlévő tagja közül 603 támogatta a szerdai szavazáson az egyedüli jelölként induló 57 éves politikust.

2018. április 19. 21:38

Kuba új elnökévé választották a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette hivatali esküjét – jelentették be csütörtökön Havannában. Ezzel új fejezet nyílt a karibi szigetország történetében a Castro-fivérek közel hatvanéves kormányzása után, de a személyi változás célja a kubai szocializmus megőrzése.

A nemzetgyűlés 604 jelenlévő tagja közül 603 támogatta a szerdai szavazáson az egyedüli jelölként induló 57 éves politikust, aki a 86 éves Raúl Castrót követi e tisztségben. A megválasztott elnök a parlament előtt mondott első beszédében az elődei által vezetett szocialista forradalom, egyszersmind a Raúl Castro előző elnök alatt megkezdett gazdasági reformok folytatását ígérte.

„A néptől a törvényhozás számára adott mandátum arra szól, hogy folytassuk a kubai forradalmat e döntő történelmi pillanatban (.) a gazdasági modell aktualizálásának keretében” – jelentette ki az új elnök. „Dolgozni jöttem, nem ígérni” – mondta Díaz-Canel, hangsúlyozva hűségét Fidel Castro parancsnok hagyatéka, s egyszersmind „Raúl Castro tábornok példája, értéke és tanításai iránt. A mandátumot a forradalom folyamatosságáért kaptuk” – tette hozzá a televízió által közvetített beszédében a politikus, hangsúlyozva, hogy „nincs helye a kapitalizmus visszaállításának a szigetországban, ahol csak a kommunista párt képes garantálni a kubai nép biztonságát és jólétét”.

Az átmenet, amely bár történelmi váltást jelent a Fidel és Raúl Castro vezette 1959-es kubai forradalom után, várhatóan nem hoz elsöprő változásokat a szigetország állami irányítású gazdaságában és egypártrendszerében, miután Díaz-Canel az állampárt meggyőződéses híveként tartják számon - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2018. április 19. 21:57
Jack Sparrow tartozkodott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!