Kaczyński: Véget érhet az EU-val folytatott vita

2018. április 05. 08:58

80 százalék esélyt lát arra a lengyel kormánypárt vezetője, hogy hamarosan véget érhet a lengyel jogállamiság helyzetét érintő vita az Európai Bizottság előtt.

2018. április 05. 08:58

80 százalék annak az esélye a lengyel kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński szerint, hogy az Európai Bizottsággal a jogállamiság helyzetéről folytatott vita hamarosan befejeződhet – írja a Politico.

A jobboldali Gazeta Polskának adott interjújában szerdán a pártvezér azt mondta, „az Európai Bizottsággal korábban egyeztetett változásokat készülnek megvalósítani”. A folyamat szerinte nem lesz egyszerű, de feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a helyzet visszatérjen a normális kerékvágásba.

A Politico emlékeztet: a lengyel kormány tervezett igazságügyi reformjával került a kritikák kereszttüzébe az EU-ban. A tervezet bírálói azt mondják, a lengyel igazságszolgáltatás ezzel a kormánypárt kezébe csúszna, Kaczyński korábban azzal érvelt, hogy csupán a kommunistákat akarja kiszorítani a bíróságokból. 

A kritikákat természetesen uniós szinten is tettek követték: még múlt decemberben indította el az Európai Bizottság a lengyelek ellen az uniós szerződés 7-es cikkely szerinti eljárását, amely ha sikeres, akár a tagállami Európai Tanács-beli szavazati jog megvonásával is járhat. Ennek sikerességére azonban kevés az esély, miután a magyar kormány minden valószínűség szerint nem támogatná a lengyelek megrendszabályozását.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt persze szeretné megelőzni a 7-es cikkelyről szóló szavazást, a Brüsszel által kritizált pontokról módosításokat terjesztett be a lengyel parlament elé. Eszerint a bírák kötelező nyugdíjba vonulási ideje az eredeti tervtől eltérően nők és férfiak között is egységesen 65 év lenne, és a nagy hatalmat kapó igazságügyi miniszter befolyását is visszanyesnék a bírósági elnökök és alelnökök eltávolítását illetően.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. április 05. 10:47
Cseréljünk komcsi bírókat a lengyelekkel! Az invazív fajok kölcsönösen nem kívánatosak. Az unió pedig legyőzve, hiszen komcsiért komcsit adunk, úgy nemzetközileg.
noMores
2018. április 05. 10:29
Az orbanizalodas utja rogos, ha az ember oda szarik, ahonnan az etelt kapja...
dick52
2018. április 05. 09:24
Becsicskulnak??? Ez mi?
dick52
2018. április 05. 09:22
Na ezt, hogy kellene érteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!