Itt a jelöltlista – ők indulhatnak márciusban az orosz elnöki posztért

2018. január 31. 18:29

Vlagyimir Putyin függetlenként indul, a várakozásoknak megfelelően viszont Alekszej Navalnij neve nem fog szerepelni a szavazólapon.

2018. január 31. 18:29

Lezárta az orosz elnökjelölt-aspiránsokat támogató aláírások átvételét szerdán az orosz Központi Választási Bizottság.

A testülethez a szerda esti határidőre hat jelöltaspiráns adta le az aláírásokat:

  • Vlagyimir Putyin (független) 
  • Grigorij Javlinszkij (Jabloko párt)
  • Borisz Tyitov üzleti ombudsman (Növekedés Pártja)
  • Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség)
  • Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés)
  • Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái)

A függetlenként rajthoz álló Putyin elnök stábjának 300 ezer, a parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek pedig 100 ezer aláírást kellett összegyűjteniük. A parlamenti pártok esetében a választási törvény eltekint a támogatottság bizonyításától, közülük így a konzervatív-nacionalista Liberális Demokrata Párt és az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja automatikusan jelöltetheti elnökaspiránsát.

  • Vlagyimir Zsirinovszkij a Liberális Demokrata Párt színeiben,
  • Pavel Grugyinyin pedig a kommunisták színeiben indulhat el.

Ilyen módon, ha a választási bizottság az aláírásokat hitelesnek minősíti, a szavazólapokra nyolc jelölt neve kerül majd fel. Az elnökválasztást, amelynek a közvélemény-kutatások szerint Putyin az egyértelmű favoritja, március 18-án tartják majd Oroszországban.

Eredetileg 67 aspiráns jelentette be indulási szándékát, akik közül eddig 59 morzsolódott le a jelöltállítási folyamat valamelyik szakaszában. A várakozásoknak megfelelően Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus neve nem szerepel a listán, miután rá felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki – így pedig nem jelöltetheti magát a voksolásra.

Az orosz elnökválasztás témájával a Mandiner részletesen is foglalkozik – ha részletesebb képet akar kapni, mit hozhat a márciusi voksolás, olvassa el Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel készített nagyinterjúnkat is! 

(Mandiner, MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. február 01. 09:20
A kerdes amugy nem az, hogy gyoz-e Putyin, minden kozvelemenykutatas szerint toronymagasan vezet, hanem inkabb az, mekkora lesz a reszvetel. Ha nem lep tul egy 40-50% korulit, az fegyver lesz az ellenseg propagandajanak. Ha eler egy 60-70%ot az viszont befogja a libsi pofajukat.
Csigorin
2018. február 01. 09:19
Bezzeg az amcsi mintademokraciaban csak ket jelolt van es azokat se kozvetlenul valasztjak
Akitlosz
2018. január 31. 19:43
És Oroszorsázgban van a diktatúra! Bezzeg Magyarországon meg a demokrácia! Tessék már összehasonlítani a két ország államfőválasztási szabályait!
Senye Péter
2018. január 31. 18:44
Csak egy női jelölt van. Feministák riadó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!