Hétfőn is folytatódtak a tüntetések Iránban

2018. január 02. 07:38

Kormányellenes rigmusokat skandáltak, autókat gyújtottak fel tüntetők az iráni kormányzat elleni demonstrációk ötödik napján. Az állami média szerint egy rendőr meghalt az összecsapásokban. Hasszán Rohani iráni elnök hangsúlyozta: a kormányzat szembe fog szállni a lázongókkal és a törvényszegőkkel, Donald Trump szerint viszont eljött az idő a változásra.

2018. január 02. 07:38

Kormányellenes rigmusokat skandáltak és autókat gyújtottak fel tüntetők az iráni kormányzat elleni demonstrációk ötödik napján – írja a BBC. A közösségi oldalakon megjelent bejegyzések arról számolnak be, hogy tüntetések kezdődtek Birjandban, Kermanshah-ban és Shadeganban is . Az állami média egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva jelentette: Najafabadban rálőttek a rendőrség épületére, egy rendőr meghalt, többen megsérültek. A Reuters adja hírül, hogy Qahderijan városában a demonstrálók megostromolták a rendőrség épületét, amelyben részben ki is gyulladt, meg nem erősített hírek szerint itt is többen meghaltak. Jelentések szerint mintegy négyszáz embert tartóztattak le a napokban.

Vasárnap tizenhárom ember vesztette életét a demonstrációk során. Az iráni elnök, Hasszán Rohani állásfoglalásában igyekezett jelentéktelennek feltüntetni az eseményeket, hozzátéve ugyanakkor, hogy a kormányzat szembe fog szállni „a lázongókkal és törvényszegőkkel”. „Nemzetünk meg fog birkózni ezzel a kisebbséggel, ami a törvény és a nép akarata elleni szlogeneket skandál, és meggyalázza a forradalom értékeit” – fogalmazott a vezető, egy későbbi bejegyzésében viszont hangsúlyozta: a kormánynak figyelmet kell fordítania azokra, akik a korrupció és a rossz életkörülmények miatt tiltakoznak. A Forradalmi Gárda arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy „vasököllel” fognak lecsapni, ha a demonstrációk folytatódnak.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben állt ki a tüntetők mellett. Trump szerint Irán népét hosszú ideje elnyomják, élelemre és szabadságra éheznek, és itt az idő a változásra. Mike Pence alelnök hasonló nyilatkozatot tett, és az Obama-kormányzatot is kritizálta, amiért 2009-ben nem támogatta a kormányellenes tüntetőket. Hasszán Rohani keményhangú nyilatkozatban válaszolt Trumpnak, kijelentve: az amerikai elnök „az iráni nemzet ellensége a lábujjától a feje búbjáig”. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. január 02. 13:27
"Hétfőn is folytatódtak a tüntetések Iránban" Orbán 2017-et a lázadás évének nevezte. Év végére mocorogni is kezdett valami. Csakhogy pont olyanok ellen, amit Orbán is képvisel.
polnemkor
2018. január 02. 12:35
Az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Ali Samháni szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia áll a zavargások mögött. Elemzéseik szerint utóbbi országokból irányítják a közösségi médiában futó kampányokat.
polnemkor
2018. január 02. 10:31
Alakul ez: https://444.hu/2018/01/02/az-usa-allitolag-megengedte-izraelnek-hogy-megoljek-az-irani-forradalmi-garda-legismertebb-tabornokat
Balango
2018. január 02. 09:57
Pont egy "perzsa tavasz" hiányzik a világnak és a térségnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!