Ferenc pápa: Jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek

2018. január 14. 15:54

Emberi szempontból teljesen érthetőek a migrációval kapcsolatos félelmek, ezek azonban nem gátolhatják a menekültek befogadását – jelentette ki Ferenc pápa vasárnap a migránsok és menekültek világnapján.

2018. január 14. 15:54

Jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat – hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a migráció miatti kétségek és félelmek emberi szempontból teljesen érthetőek, nem számítanak bűnnek. Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek „befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást” – tette hozzá.

Ne mondjunk le a másikkal való találkozásról

Kifejtette, hogy a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. Megjegyezte, hogy a félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül „akadályokat” emelve. Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat! – mondta Ferenc pápa.

Kifejtette, ehhez a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell – fűzte hozzá. Ferenc pápa beszédében a migránsok és menekültek világnapjára még augusztusban kiadott üzenetét idézte.

A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt a világ 49 országának képviseletében, köztük nemrég érkezett migránsok és második generációs bevándorlók is voltak. A több nyelvű misén indiaiak, libanoniak, szíriaiak, mintegy 800 román, több mint 1200 ukrán, 2000 fülöp-szigeteki és kínai vett részt. Az imádságokat Nigériából, Kínából, Indiából, Szíriából, Ukrajnából és Etiópiából érkezett migránsok és menekültek olvasták fel.

Szeptember második vasárnapja a migránsok és menekültek világnapja

Ferenc pápa bejelentette, hogy mostantól az egyház minden év szeptemberének második vasárnapján rendezi meg a migránsok és menekültek világnapját, amely legközelebb 2019. szeptember 8-ra esik.

Az egyházfő hétfőn újabb külföldi apostoli útra indul Chilébe és Peruba. A chilei fővárosban katolikus templomok elleni támadások előzték meg az egyházfő érkezését, köztük a Santa Isabel de Hungría, vagyis a magyarországi Szent Erzsébet plébániát is felgyújtották. Ez a pápa 22. külföldi látogatása, a hatodik Latin-Amerikában.

(MTI)

Összesen 203 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. január 16. 12:02
"..mi magyarok is bevándorlók vagyunk, ,,," Alaptétel: HA KETTEN UGYANAZT CSINÁLJÁK AZ NEM(!) UGYANAZ. Akkor, abban az időben amikor az ember "legyütt a fa tetejiről"--lemászott onnét oszt' megtörve a diót egy kertben és elkezdte azt falatozni-rágicsálni, Ő NEM VOLT BEVÁNDORLÓ! Miért nem? Hát azért, mert nem kért tőle senki útlevelet sem vízumot sem semmilyen papirt, legfeljebb odajött hozzá egy neandervölgyi másik félmajom és rossznéven vette, hogy eszi az ő fáinak gyümölcsét. És vagy elzavarta, vagy beletörődött abba, hogy ott van egy EMBER is az ő territóriumába, de esze ágába nem volt sehova menni ágálni emiatt. Mert nem is lehetett. Szóval: NEM MINDEN BEVÁNDORLÁS, AMI ANNAK LÁTSZIK. Ilyeténképpen mi magyarok sem voltunk bevándoroltak, mert akkoriban a népvándorlás korába' nyugisan mászkált mindenki összevisza, és esze ágába sem volt bárhol is letelepedni, sőt a többiek--akik azért már valamennyire rezidens módpn ott csücsültek egy ideje-- sem gondolták róla ezt, merthogy ők is összevissza mászkáltak ide meg oda...Ráadásul mi is elkezdtünk "kalandozni", s magunk se' voltunk biztosak abba'-- akkoriban--hogy ott akarunk legeltetni meg mittudomén mit csinálni "hosszútávon", ahol éppen akkor voltunk.ÚGYHOGY MÁSAK VOLTAK A FOGALMI VISZONYOK, MINT MOST, ÉS ATTÓL HOGY AKKORIBAN VALAKI ELMENT "A" HELYRŐL "B" HELYRE AZIDŐBEN, AZ NEM VOLT MÉG VÁNDORLÁS SEM, NEMHOGY "BE"-VÁNDORLÁS LETT VOLNA. Az akkori mozgás egyfajta OZMÓZIS volt, mint amikor egy pohár vizbe beleöntünk pár csepp lila hipermagánt.
Akitlosz
2018. január 15. 13:04
Egy másik cikkben meg éppen azért sírnak, mert bontják a keresztény templomokat. Hát pedig ezeknek a bevándorlóknak azok a templomok nem fognak kelleni. Szóval mviel ez a pápa sem buta ember így annál csak sokkal rosszabb lehet. Mert azt ő is tudja, hogy ezzel a politikával, amit ő folytat a katolikus egyház ugyan nem lesz erősebb. Gyengébb viszont annál inkább.
syphax
2018. január 15. 11:16
Hát igen! HA FERENC PÁPA POLITIZÁLHAT RÓMÁBAN A SZENT PÉTER BAZILIKÁBAN, AKKOR NÉMETH LÁSZLÓ VÁSÁRHELYI ESPERES PLÉBÁNOS IS MEGTEHETI UGYANEZT A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI NAGYTEMPLOMBAN A NAGYMISÉN. MIÉRT NE?
syphax
2018. január 15. 09:33
Sajnos Szentatyánk ebben a "bevándorlási cécóban" egyszerűen: NEM ÉRTI A HELYZETET! És nemcsak Ő nem, például Beer Miklós püspök urunk sem! Ettől még Ferenc Pápa a MI PÁPÁNK, Miklós püspök Úr a MI PÜSPÖKÜNK! Mit '"látnak" rosszul? Azt, hogy azoknak az "emberszabású lényeknek a köre" akikről ma itt Európában szó van--sajnos--nem tartozik bele a Biblia és Jézus által is megsegitendők közé, mint "úton lévők" és "vándorlók". Mert ÉPPEN ők KI AKARNAK MINKET NYIRNI keresztényeket--tehát nem jézusiak. Ne mondja senki, hogy nincs így, mert IGY VAN! Aki mást mond: NEM ÉRTI A SZITUÁCIÓT, akkor sem ha egy évig beszélve lyukat beszél a hasunkba....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!