Babiš mentelmi jogának megvonását kéri a cseh rendőrség

2017. november 21. 12:54

Andrej Babiš, az októberi cseh választáson győztes ANO elnöke és Jaroslav Faltynek alelnök mentelmi jogának megvonását kérte a cseh rendőrség az alsóháztól. A hatóságok a két parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás felújítását tervezik.

2017. november 21. 12:54

Andrej Babiš, az októberi cseh képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke és Jaroslav Faltynek alelnök mentelmi jogának megvonását kérte a cseh rendőrség az alsóháztól. A hatóságok a két parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás felújítását tervezik, amely összefügg a Capí hnízdo (Gólyafészek) nevű szabadidő- és kongresszusi központnak nyújtott európai uniós támogatással – közölte Stepánka Zenklová rendőrségi szóvivő kedden Prágában.

A rendőrség még szeptemberben büntetőjogi eljárást kezdeményezett Babiš és Faltynek ellen, akiket a hatóságok uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítanak. Babiš és Faltynek parlamenti képviselők, de a korábbi képviselőház megvonta mentelmi jogukat, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárás megindítását. Az októberi választásokon az ANO mindkét vezetőjét újra parlamenti képviselővé választották, minek következtében a büntetőeljárást meg kellett szüntetni. A rendőrségnek az új összetételű parlamenttől, amely hivatalosan hétfőn alakult meg, ismét kérnie kell a két politikus kiadását a büntetőeljárás céljaira. Ez csak azután újítható fel, ha a parlament mindkét képviselőtől megvonja a mentelmi jogot.

A Gólyafészek építésének éveiben, tehát 2007-ben és 2008-ban, a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, minek következtében – mint kisebb vállalkozás – jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafészek 50 millió cseh koronás (580 millió forint) uniós támogatást szerzett. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett. Babiš a bírálatokat következetesen elutasítja, s azt állítja, hogy szabályos üzleti akcióról volt szó. Az akkori tulajdonosok nevét állítása szerint csak azért nem akarta korábban nyilvánosságra hozni, mert családtagok, s nem akarta őket kitenni a média zaklatásának. Az ügyet jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja. Az OLAF döntése az év vége előtt várható - írta a cseh sajtó. A Gólyafészek vitatott uniós támogatása ügyében Babiš és Faltynek mellett a cseh rendőrség további kilenc személy ellen folytat vizsgálatot.

Az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom megnyerte az októberi csehországi képviselőházi választást, és 78 mandátumot szerzett a 200 tagú parlamenti alsóházban. Milos Zeman államfő közölte, hogy Babišt kormányfőnek nevezi ki, és kormányalakítással bízza meg. A várható büntetőeljárás miatt azonban úgy néz ki, hogy az ANO elnöke – legalábbis az első próbálkozásra – nem fog tudni többségi támogatottságú kormányt felállítani.

(MTI)

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2017. november 23. 09:28
az ősrégi libsi stratégia ... ha más kerül hatalomra, mint ők, akkor gazdasági és egyéb stiklikkel kezdik támadni ...
Kvasztics Fedor
2017. november 21. 18:34
Emlékeztet arra, ahogyan Fillont vonták ki a francia választásokból. Ő és Le Pen került volna a második fordulóba.
balbako_
2017. november 21. 16:32
A birodalom visszavág?
Peter8811
2017. november 21. 16:20
Ma nálunk bab is volt meg hús is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!