Négy ember őrizetben a marseille-i gyilkosságok miatt

2017. október 03. 22:06

Négy embert tartóztatott le kedden a francia rendőrség a dél-franciaországi marseille-i főpályaudvarán két nappal ezelőtt elkövetett kettős emberölés miatt. Még nem biztos, hogy az Iszlám Állam a gyilkosságok mögött.

2017. október 03. 22:06

A gyanúsítottak közül egy férfit és egy nőt Marseille egyik belvárosi lakóházában tartóztatták le, ahol a rendőrök házkutatást is tartottak. A La Provence című helyi lap úgy értesült, hogy a támadás helyszínén megtalálták a merényletet követően járőröző katonák által lelőtt elkövető mobiltelefonját, s az alapján próbálják a tettes kapcsolatait ellenőrizni, illetve megtudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamista radikális körökkel.  

Az első elemzések szerint a férfi iszlám vallásos énekeket hallgatott az interneten. Jóllehet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vasárnap este magára vállalta a támadást, és a férfi a támadás alatt többször is azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar!”, francia szakértők szerint számos kérdést vet fel a terrorszervezet üzenete, ugyanis a késelőt „jelenleg semmi nem kapcsolja” sem az Iszlám Államhoz, sem radikális iszlamistákhoz.

Egyes embereket jelenleg is kihallgatunk, és s ez alapján a következő napokban feltehetően többet fogunk tudni”– mondta Gérard Collomb belügyminiszter francia újságíróknak. A belügyminisztérium megerősítette kedden, hogy az elkövető, akitől 2005 óta hét alkalommal vettek ujjlenyomatot kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrök különböző dél-franciaországi városokban, minden alkalommal más személyazonosság alatt, egy 29 éves tunéziai állampolgár volt, Ahmed Hanachi az igazi neve. 

A tunéziai hatóságok jelezték, hogy tényleg Hanachiról van szó”– mondta a nemzetgyűlésben a belügyminiszter. „Az elmúlt években többször feltűnt Franciaországban, de Olaszországban is különböző személyazonosságokkal, időnként marokkóiként, máskor algériaiként, tunéziaiként (tüntette fel magát)”– tette hozzá.  

Francois Molins hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a támadót egyszer sem ítélték el Franciaországban, és nem szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában radikális iszlamistaként.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2017. október 04. 07:21
Az a cinizmus, amellyel a francia állam szervei kezelik ennek a két kislánynak a szomorú sorsát, fel kell, hogy nyissa a szemeket. Úgy hívják az ilyet: vértanúság.
luisbathhelena
2017. október 04. 06:19
Semmi koze az IShez? Ez annal roszabb: ezek szerint a nem radikalis iszlam hivok is hajlamosal gyilkolni. A beke vallása. Megyek meghallgatom en is a Boldogasszony anyank c. vallasos eneket hatha gyilkos kedvem lesz...
néhai Ch.Pilot
2017. október 03. 22:24
"... a késelőt „jelenleg semmi nem kapcsolja” sem az Iszlám Államhoz, sem radikális iszlamistákhoz." Hát persze, hogy nem. :-) Tisztafajú árja, keresztény fanatikus volt, és hazudik, aki mást állít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!