Vissza kell szorítani Brüsszel hatalmát – mondja a cseh választások esélyese

2017. szeptember 22. 17:57

Brüsszel nem kényszerítheti rá az akaratát a tagállamokra – nyilatkozta Andrej Babiš, az októberi cseh parlamenti választások esélyese a Reutersnak. A cseh politikus bírálta Emmanuel Macront, Jean-Claude Junckert, illetve az uniós migránspolitikát is.

2017. szeptember 22. 17:57

Csehországnak és a kisebb államoknak erősebb szavuk kellene, hogy legyen az Európai Unióban – nyilatkozta Andrej Babiš cseh politikus a Reutersnak. Csehországban október 20-21-én tartanak parlamenti választásokat, a közvélemény-kutatásokat a Babiš vezette ANO vezeti.

Babiš bírálattal illette Emmanuel Macron francia elnököt azon kijelentése miatt, miszerint a kelet-európai országok „szupermarketként” tekintenek az unióra. Babiš szerint vissza kellene szorítani a brüsszeli tisztviselők hatalmát, nagyobb mozgásteret engedve a tagállamoknak. „Juncker úr nézetei helytelenek, és miattuk tekintenek az emberek rossz szemmel az Európai Unióra. Pedig az unió egy nagyszerű projekt, mindenképpen Európában kell maradnunk, ám aktívabb szerephez kell jutnunk” – fogalmazott a politikus.

Babiš úgy véli: Csehországnak mindaddig nem kell bevezetni az eurót, amíg nem oldódnak meg az eurózóna gondjai. Kritizálta az uniós migránspolitikát is, mondván, nem tudják megoldani a migrációs válságot, amíg nem rendezték a szíriai és líbiai problémákat. A politikus szerint Brüsszel nem kényszerítheti rá akaratát a tagállamokra. „Ki kell állnunk a saját nemzeti érdekeink mellett” – tette hozzá.

A Reuters rámutat: Babiš pártja jelentős előnnyel vezeti a közvélemény-kutatásokat, így várhatóan Babiš, a májusig a pénzügyminiszteri tisztséget betöltő üzletember lesz Csehország következő miniszterelnöke. Nemrég azonban rendőrségi eljárást kezdeményeztek ellene azzal a gyanúval, hogy Agrofert nevű vállalata élén uniós támogatásokkal élt vissza. Babiš visszautasítja a vádakat, azok szerinte politikai indíttatásúak.

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2017. szeptember 23. 09:35
"Ó-ÓÓzárm szittojen!" (A Francia Köztársaság Himnuszának szövege. Jelentése: "Fegyverbe polgárok!)
billwilson
2017. szeptember 23. 09:01
kicsit hasonlít szakonyira :D
pitypang1125
2017. szeptember 23. 08:17
Te atya isten, Jézus, szent Mária! Mi lesz most? Csak nem akaródzik az embereknek a szocliberál, véleményformáló politikai erőkre szavazni? Már annyira nem is érdekelnek a hazai választások, annál majdnem nagyobb jelentőségűek lesznek az uniós EP választások! Nha ott ugrik majd a majom a vízbe! Beérik a cseresznye! Shulch sem véletlenül lépett le a biztos jól fizető pozíciójából idő előtt!
ThunderDan
2017. szeptember 22. 21:26
De hát... de hát... szóval... én azt olvastam a HVG-ben, és azt hallottam a HírTV-ben, ATV-ben, hogy - vége a V4-eknek és - Orbán teljesen elszigetelődött. Most akkor mi van? :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!