Nem barátja, csak partnere az USA Németországnak

2017. július 05. 08:08

Nem kezeli „barátként” Angela Merkel és pártja választási programjában Donald Trumpot és az Egyesült Államokat. A lépés a Merkel-Trump kapcsolatot figyelembe véve nem meglepő – írja az Independent.

2017. július 05. 08:08

Nem kezeli „barátként” Angela Merkel és pártja választási programjában Donald Trumpot és az Egyesült Államokat – írja az Independent.

Míg a CDU négy évvel ezelőtti programjában az USA-t  Németország „legfontosabb Európán kívüli barátjaként” jellemezte, a Washingtonnal való barátságot pedig a német diplomácia „sarokkövének” nevezte, addig az idei választási programból azonban már hiányzik a „barát” és a „barátság” szó. Ehelyett az Egyesült Államokat Merkelék Németország Európán kívüli „legfontosabb partnerének” nevezték.

A szimbolikus jelentőségű változtatás ugyanakkor nem meglepő: Merkelnek elég viharos kapcsolata van az USA elnökével. Miután Donald Trump kilépett a Párizsi Klímaegyezményből, a német kancellár úgy nyilatkozott, Európa nem bízhat többé a hagyományos szövetségeseiben. A májusi szicíliai G7-csúcs után Merkel a Trumppal való tárgyalásokat „nyugtalanítónak” nevezte, a Bundestagban pedig úgy nyilatkozott: kész szembehelyezkedni az amerikai elnökkel a klímaváltozás ügyében a hamburgi G20 találkozó alkalmával.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2017. július 05. 13:55
Az aki a szövetségesem az nem feltétlenül a barátom is.
catalina9
2017. július 05. 11:27
Nem kezeli „barátként” Angela Merkel és pártja választási programjában Donald Trumpot és az Egyesült Államokat." Hát egyszerre nem lehet két urat szolgálni, és Soros az úr. Amig ez egybevágott az USA-val addig nem kellett választani, addig az USA is jóbarát volt. Most hogy Soros nem szereti Trumpot, Merkel sem szeretheti. Igaz, a Jobbik sem!
Sulammit
2017. július 05. 11:08
Mint, ahogy Orbán kész szembehelyezkedni Merkellel a migránsok ügyében. Ismét túl nagy a súlya Németországnak az európai politikában. Nemárt, ha egy kicsit visszaszorítják. Habár a klímaváltozás ügyében elvárom Merkeltől a harcos kiállást Tramplival szemben.
balbako_
2017. július 05. 10:09
Amikor Obama rutinszerűen megalázta, lehallgatta, hülyét csinált belőle akkor dúlt a szerelem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!