Erdély: nézegesse velünk a berethalmi erődtemplomot!

2017. július 25. 10:40

Az egykori erdélyi szászok egyik legimpozánsabb erődtemploma, a berethalmi 1500-1525 között épült. Ma is áll, nézze meg velünk!

2017. július 25. 10:40
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az útikönyv szerint Berethalmon annyi a turista nyaranként, hogy még a rendőrök is beszélnek angolul, németül! Rendőrrel végül nem találkoztunk, így ezt nem tudtuk leellenőrizni. Az erődtemplom azonban valóban lenyűgöző.

Az egykor szászok lakta Királyföldön fekvő, Medgyes és Segesvár közt található Berethalom 1572-től kezdve háromszáz éven át volt evangélikus püspöki székhely. Az első, talán gótikus templomot a 14. században építették a település közepén található dombra, és elsőként 1402-ben említik a krónikák. 

A Szalonna-torony:

A mai templomot 1500 és 1525 között építették – írja az erdélyi szász erődtemplomokról szóló kötetében Hermann Fabini. Kisebb-nagyobb hozzátoldások voltak a 18. és 19. században.  1938-1943 között rendbe hozták a tetőt, az egész erődtemplomot 1978-1991 között restaurálták. Az erődtemplom 1993 óta a világörökség része. A templom szárnyasoltára 1483-1515 között készült, 1982-1990 között restaurálták. 

A Katolikus-torony:

A templomot két teljes és részben egy harmadik falgyűrű veszi körbe, a bejáratot négy torony védi, a felső szinten további három torony található.

Berethalom az egyik legjobban megmaradt száz erődtemplom, habár a falut ma már nagyrészt románok és cigányok lakják. 

Régi óralapok rozsdásodnak a falak alatt.

A kocsibehajtó:

(Fotók: Szilvay Gergely)

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ousiv
2017. július 25. 17:34
De ez egy nagyon jó tanulság a Nyugatnak, különösen a németeknek, ha egy náluk fejletlenebb, beleszarósabb kultúra közé kerülnek. Jó, ott 1920-tól a románok voltak a többség, míg most a németek vannak többségben Németországban. Még vagy 50 évíg... De ez most már úgyis egy lassú agónia. : S
Ellensúly
2017. július 25. 17:32
Kíváncsi vagyok, meddig áll ez a templom. A földünket bitorló románoknak kábé ugyanannyira lehet fontos, mint a bözödújfalui vagy a rádosi templom. Ami cáfolja a hazug román eredetmítoszt, a román Erdély propagandáját, azt hagyják, sőt néha siettetik elpusztulni.
flesh ripper
2017. július 25. 17:23
Éppen ilyesmiért hozták be a szászokat az Árpád-házi uralkodóink. "II. András - (Endre 1176? – 1235. szeptember 21.), aki 1205 és 1235 között volt Magyarország királya - kezdte el betelepítését a kézmíves szászoknak (főként ügyes ácsok, kőművesek, kőfaragók, kovácsok, fegyverkovácsok stb.). Ahogyan mostanság is, a beruházók, ipart-telepítők stb., bizonyos előnyöket élveznek, ugyanúgy a szászokat is privilégiumokért, földért csábították Magyarországra. 800 évig építhették gazdagon virágzó kultúrájukat, közösségüket a magyar Erdélyországban. Híztak szépen, követelőztek, tágították jogaikat, részeivé, megbecsült tagjaivá váltak a három három rendi nemzet Erdélyének. Néha sunyin és hálátlanul hátba is támadták a jótevő, befogadó nemzetet. Nos, 800 év öröm, boldogság, halmozás, gyarapodás után, az oláhok (akiket a szászok, bár mélységesen megvetettek, ezért inkább tőlük, velük remélték a nagyobb lehetőséget, sőt a vezető szerepet), röpke néhány évtized alatt úgy lenullázták a szászokat, úgy adták el őket az Eneszkának, mint ribanckereskedők a cigó kislányokat a luxemburgi bordélyoknak, fejpénzért. Manapság irmagja sem maradt a bakszászoknak Erdélyben. Az egykori takaros településeikben cigók és üres tekintetű regáti oláhok basszák a legyet, meg vakaróznak. A szász vártemplomok, vagy erődök,várak, valamelyik moldáv-havaselvi cigányvajda, vagy éppen Dracula kastélyaként szolgálja a megvezetett, bamba és tájékozatlan turistákat. Kevesen, de mennek, keresve a Törcsváron, vagy éppen Sehgesváron a Stoker a vámpír figuráját.
sozlib_abschaum
2017. július 25. 16:09
Mindjárt látszik, hogy ösi dákó építmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!