Törvénytelen az EU eljárása a lengyel külügyminiszter szerint

2017. június 13. 15:15

Törvénytelennek minősítette kedden Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az Európai Bizottság (EB) által kilátásba helyezett eljárást, amit Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indítanak el az áthelyezési kvóta nem teljesítése miatt.

2017. június 13. 15:15

Az EB szóvivője, Alexander Winterstein állítása szerint a brüsszeli testület szerdán dönt arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indít-e azon tagállamokkal szemben, amelyek nem vesznek részt a 2015–ben kiszabott egyszeri kvóta teljesítésében – írja az MTI. 

Ezzel kapcsolatban adott interjút a lengyel közszolgálati rádiónak Waszczykowski, amelyben kiemelte: a kvótát egyik uniós tagállam sem teljesítette. Lengyelországot e vonatkozásban szerinte „semmi sem fenyegeti”. „Nem fogunk reagálni – el fogjuk magyarázni, hogy mindez törvénytelen” – jelentette ki a miniszter.

A dél-európai menekülttáborokból áthelyezendők „többségükben nem menekültek, hanem migránsok, akik illegálisan jutottak át Európába” – mondta, rámutatva: az érintettek nem is akarnak Lengyelországba beutazni, átirányításukat erővel kellene végrehajtani. „Ezt követően védett táborokban tartanánk őket, ami megvalósíthatatlan” – szögezte le. Hangsúlyozta: a bevándorlók befogadása a tagállamok hatáskörébe kell, hogy tartozzék. 

Mariusz Blaszczak belügyminiszter is állást foglalt a fizetendő bírsággal kapcsolatban. Azt mondta a Redio Zet csatornán: „Egyáltalán nem dőlt el, hogy Lengyelország fizetni fog”. Hozzátette: a nyugat-európai országoknak „nincs ötletük a probléma megoldására”. A múlt heti luxemburgi uniós belügyminiszteri tanácskozására utalva azt mondta: a nyugat-európai politikusok „sport segítségével integrálnák a muzulmán harcosokat, akik készen állnak önmaguk és mások megölésére”.
    
„Más komoly nyugat-európai politikus az integráció valamiféle szellemi koncepciójának kidolgozását szorgalmazta, miközben az ilyen koncepció már kétezer éve keletkezett, kereszténységnek hívják” – tette hozzá Blaszczak, úgy vélekdeve: „a sportra alapozó integráció nem teszi eredményessé a projektet”.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. június 13. 18:53
Egy ennyire nyilvánvalóan irreális brüsszeli döntés erőltetése miatt maga a kötelezettségszegési eljárás is súlyosan kompromittálódik , lejáratódik . Kinek jó ez ?
Morgen
2017. június 13. 17:36
Helyes!
Ipper Péter
2017. június 13. 17:16
Alig várom csicska peti külügyminiszter nyilatkozatát!
Baribál
2017. június 13. 16:43
Orbán jól elintézte ezt nekünk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!