Macron pártja tarolt a francia nemzetgyűlési választáson

2017. június 11. 21:12

A franciaországi nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában Emmanuel Macron államfő A köztársaság lendületben (LREM) nevű mozgalma a szavazatok 32 százalékát érte el, ezzel valószínűleg egyedül abszolút többséget érhet el a második forduló után. A jobbközép 21, a Nemzeti Front 14, a radikális baloldal 11, míg a szocialisták 10 százalékot kaptak.

2017. június 11. 21:12

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában – ismertette az Ipsos közvélemény-kutató intézet becslésén alapuló exit poll eredményét vasárnap este a France 2 közszolgálati televízió. 

A becslések szerint az államfő által alapított centrummozgalom 32,2 százalékot ért el. Ezzel az eredménnyel az 577 képviselői helyből 380-430-at, azaz abszolút többséget szerezhet a jövő vasárnapi második fordulóban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,5, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 14 százalékot kapott, a radikális baloldal 11, míg a májusig kormányzó szocialisták alig 10,2 százalékot értek el. 

A választásra jogosult mintegy 47 millió francia állampolgár alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a második fordulóba, ami felerősítheti Macron pártjának győzelmi arányát.

(MTI)

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2017. június 12. 12:14
A képregényeken felnőtt nemzedék szavazott. Arcra. Mert csak addig bírják követni az eseményeket, hogy kedves arca van, akkor ő a jó. Ugyanezt játszották meg Bajnaival. Csak a magyarok még nem hülyülyek el.
korona
2017. június 12. 09:50
A Rotschildéknak megint bejött. Igaz, rengeteg pénzbe került, de az semmi ahhoz képest, amennyit majd ez jövedelmezni fog. Vagy legalábbis megmenekül a dollár. Mert, bár lassabban egy kicsit, de a fegyvergyárak tovább működhetnek. A PÉNZ BESZÉL zsidóéknál. Meg az arany. A többi nem számít. Főleg, ha a teljesen összezavart, hülye gójokról van szó. És sikerült Franciaország élén továbbra is a zsidó dominanciát megtartani, mert már III.Napoleon is egy Rotschild fatty volt. A világot továbbra is a zsidó bankárok irányítják. Egyenlőre.
Csigorin
2017. június 12. 09:37
Persze mikor a franciaknal kap egyharmaddal tobb mint ketharmadot (kb haromnegyedet) egy part az nem baj, az a demokracia diadala, mert libsik. Mint ahogy az is teljesseggel demokratikus, hogy az FN 15% szavazata feleannyi kepviseloi szeket er, mint az LFI (szelbal) 10%-a.
tevevanegypupu
2017. június 12. 07:51
Nem hazudozunk összevissza..egyáltalán nem tarolt, több mint ötven százaléka a franciáknak nem ment el szavazni..Kétségtelen győzött, a szocialisták szinte eltűntek, a jobboldal még talpon, marine Le Pen a harmadik..de amit az újságok művelnek az tényleg vérlázító..és az is, hogy a franciák milyen ostobák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!