A hollandok is felelősek a srebrenicai mészárlásért

2017. június 27. 11:58

A hágai fellebbviteli bíróság szerint a holland békefenntartók is felelőssé tehetők a srebrenicai mészárlásért, azzal, hogy átadták bosnyák dolgozóikat a szerb erőknek.

2017. június 27. 11:58

Hollandia kormánya részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról – mondta ki kedden a hágai fellebbviteli bíróság.

A törvényszék döntése megerősítette az ügyben eljáró bíróság korábbi ítéletét, miszerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek.

Gepke Dulek, a bírói testület elnöke kijelentette: az átadással „megfosztották a menedéket kereső boszniai férfiakat a túlélés esélyétől”.

Az áldozatok hozzátartozói 2015-ben fellebbeztek az ítélet ellen, mondván, hogy az nem kielégítően állapította meg a holland békefenntartók felelősségét.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. június 27. 20:21
A hollandok nem 300 bosnyák haláláért felelősek (Részben.), hanem úgy 6000-ért. A teljes mészárlásért. Sokaknak van itt egy kevés igaza az ügyben, hogy erősen eltérő volt a szembeálló felek létszáma és harcban nem lett volna esélyük a hollandoknak, Mladic harckocsizó csapataival szemben. Amúgy senki sem várta el tőlük, hogy harcba bocsátkozzanak. Elmondom, hogy hol a baki: A délszláv háború során több helyen is sérültek, vagy haltak meg békefenntartók. (Bár hülyeség a megfogalmazás is, hisz már akkor ott voltak, mikor a béke még nem. Ergo nem volt mit fenntartani.) Viszont az összes támadásnak volt egy közös vonása: Vagy bizonyíthatóan tévedés volt az akció, vagy valami sunyi kis orvtámadás, ahol nem lehetett bizonyítani, hogy ki követte el. Nyíltan soha, sehol nem támadtak ENSZ katonákra. Mindenki tudta ugyanis, hogy ez esetben tuti odabasznak neki, ENSZ katonákat büntetlenül nem lehet gyilkolni. Tudta ezt Mladic is, meg a holland zászlóaljparancsnok is. Tehát nyilvánvalóan blöff volt Mladic azon húzása, hogy felállította a T-72-eseit a várossal szemben és ultimátumot adott a hollandoknak a település átadására. Nem mert volna támadni. De ha igen, akkor is csak katona az ember, nem a távfutásért fizetik, meg ugye ezrek vannak a védelmére bízva a városban. Ártatlan civilek. Senki sem várta el, hogy a zászlóalj 300 embere Leonidas módjára elhulljon a harcban a tankok ellen. De legalább megvártam volna, míg lőnek! Ha blöffölnek, úgysem lőnek. Ha nem, akkor meg megtettem amit lehet, tiszta lelkiismerettel futhatok mint a nyúl. Meg persze a lakossággal közlöm, hogy meneküljön, ki merre lát. Ezzel szemben a hollandok hangosbeszélőkön szólították fel a város népét, hogy mindenki nyugodtan maradjon a seggén, a biztonságuk továbbra is garantált. Aztán leléptek, mint kurva a bőrdíványról. Nem tudom a parancsnok miképp tud ezzel elszámolni önmaga előtt és miképp lehet ezzel a tudattal élni. Nekem nem menne. Egyébként egy ellenpélda: Az utolsó arab-izraeli háborúban egy út őrzéséért egy norvég hadnagy és 3-4 embere felelt. ENSZ katonák, azzal a paranccsal, hogy semelyik irányból nem engedhetnek át katonai erőket a EÁP-ukon. Amikor megindult az izraeli támadás, egy teljes hadosztály ért az ENSZ bakákhoz. A harckocsioszlop megállt az úton keresztben álló pár ember előtt és a parancsnok felszólította a suttyó kis norvég hadnagyot, hogy kotródjanak az útból, mert szétcsapják őket, mint IFA kerék a marhaszart. Mire a norvég higgadtan közölte, hogy csak rajta. De erőszak nélkül ők egy centit sem mennek odébb. Lássuk, meg merik-e tenni, hogy ENSZ katonákra támadnak! A dühöngő izraeli parancsnok villámgyorsan tolólapos munkagépeket szerzett valahonnét és a norvégok ellenőrzőpontját kikerülő pár száz méteres ideiglenes utat készítettek. Nem sokat ért a norvég hadnagy tökössége, talán egy órát csúszott miattuk az offenzíva, de megtette ami tőle telt. Na ez a nem mindegy...
luxe75
2017. június 27. 20:00
Békefenntartók! Ilyenek méga BÜDÖS ÉLETBEN BÉKÉT NEM CSINÁLTAK ! Ellenben bármilyen állatság megtörtént és történhetett a szemük láttára! Ja hogy őket nem azé küldték oda ugye.... jelentéseket irogatni mázsa számra , kém tevékenységet folytatni nemzetközi felhatalmazással. Aztán a jelentések eljutnak a hivatalos helyre és párhuzamossan meg még az egyikszemben álló fél vezetési pontján is kiköt!
khomeini
2017. június 27. 16:51
Hollandia nem biztonságos ország. :-(
Crüwel
2017. június 27. 15:53
Ezt a holland parancsnok ott es akkor a helyszinen kijelentette , de az senkit sem erdekelt ,mert mast mondott a politika mint a jozan es. ,- szerencsetlen bele is orult hogy nem tehetett semmit bar lehetosege es ereje lett volna ra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!