A Facebookon támadta Amerikát az orlandói merénylő

2016. június 16. 08:00

Mark Zuckerberghez fordul segítségért az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága. A szervezet arra kéri a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a támadó, Omar Mateen online-tevékenységét. A 29 éves férfi többször támadta bejegyzéseiben az Egyesül Államokat, Facebook-oldalán pedig kifejtette, hogy az „igazi muszlimok” nem fogadhatják el a nyugatiak „mocskos szokásait”.

2016. június 16. 08:00

Számos Facebook-bejegyzésben támadta az Egyesült Államokat és a Nyugatot az Iszlám Állam elleni harcuk miatt a 49 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás elkövetője – derül ki az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága által szerdán közzétett dokumentumból.

A bizottság felkérte Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a merénylő, a 29 éves Omar Mateen online-tevékenységét. A nyilvánosságra hozott Facebook-posztok egyikében a lövöldöző azt írta: „az igazi muszlimok soha nem fogadják el a nyugati civilizáció mocskos szokásait”. Egy másikban dühösen kikelt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen folytatott harc miatt, és az Egyesült Államokat hibáztatta „ártatlan férfiak és nők haláláért”. Közvetlenül a vasárnapra virradóra elkövetett terrorakciója előtt azt írta Facebook-oldalán: „Amerika és Oroszország hagyja abba az Iszlám Állam bombázását”.

A szenátusi bizottság vezetője, Ron Johnson a Facebook elnök-vezérigazgatójához írt levélben arról tájékoztatta Zuckerberget, hogy öt különböző, a merénylőhöz köthető Facebook-fiókot találtak. Johnson arról nem kívánt nyilatkozni, hogyan jutott a bizottság az információkhoz, csupán annyit mondott, a munkatársai gyűjtötték össze őket.A Facebook egyelőre nem kommentálta a levelet.

Az FBI a nyilvánossághoz fordul

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a közvéleménytől is segítséget kért az ügy hátterének feltárásához. „Szükségünk van a segítségükre, hogy minél teljesebb képet alkothassunk arról, hogy a tettes mit és miért követett el” - Ron Hopper, az FBI munkatársa.

A szövetségiek figyelme egyébként most elsősorban Mateen palesztin gyökerű, de amerikai születésű feleségére, Noor Salmanra irányul. Azt vizsgálják, hogy milyen - és mekkora - felelőssége van az asszonynak a történtekben, mit tudott pontosan a készülő mészárlásról, és a birtokában lévő információkkal miért nem értesítette a rendőrséget. Az FBI közlése szerint a nő teljes mértékben együttműködik a nyomozó szervekkel. Vádat egyelőre nem emeltek az ügyben.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2016. június 16. 11:14
6 éve tart az oszama bin laden testőrének a kitoloncolási procedúrája Németországban. Most döntött a bíróság, hogy maradhat, mert Tunéziában bántódása esne. Mivel ez is egy gyűlöletprédikátor, csak idő kérdése, mikor fordul a nyugatiak ellen. Nem értem, mi van a nyugati emberek fejében agyvelő helyett.
kiss.istvan770
2016. június 16. 09:49
„A bizottság felkérte Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a merénylő, a 29 éves Omar Mateen online-tevékenységét.” Ezt a ripacskodást! Mintha nem lett volna minden a felderítéshez szükséges infó a kezükben, legfeljebb a rengeteg infóhoz kevés, vagy szervezetlen az emberi munkaerő! A Facebookot és Twittert eleve információ gyűjtés céljából hozták létre, ha az FBI mégis információ hiányban szenved, akkor óriási a kupi. Akkora a konkurencia harc a túl sok, egymástól független rendőri és biztonsági szerv közt, hogy a polgárok életét veszélyeztető információkat sem adnak át egymásnak?
Nomine
2016. június 16. 09:40
nekem ez teljesen röhelyes mi az hogy a fészbúkon támadta amerikát???? agyrém
vendelin
2016. június 16. 09:37
A "mocskos szokásainkat" ugyan nem fogadja el egy igazi muszlim, de pénzt, ellátást és egyéb, alanyi jogon járó juttatást követel tőlünk. Mikor tehetjük mi meg mondjuk Rijádban, hogy kinyitunk egy doboz jó hideg sört, miközben a miniszoknyás feleségünkkel rántott húsos szendvicset eszegetünk az utcán? Az igazán érdekes persze az, hogy az igazi muszlim által gyűlölt és megvetett "mocskos szokásainkat" éppen azok képviselik legmarkánsabban Európában, akik ezen az igazi muszlimok befogadásának a legfelkentebb szószólói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!