Öt éve folynak a tüntetések Madridban

2016. május 16. 11:30

Ezrek vonultak ismét az utcára a megszorítások ellen és, hogy megemlékezzenek az Indignados mozgalom ötéves születésnapjára.

2016. május 16. 11:30

Több ezren vonultak utcára a spanyol fővárosban vasárnap este, hogy megemlékezzenek arról az éppen öt évvel ezelőtt kezdődött, egy hónapos, az Indignados mozgalom által életre hívott országos tüntetéssorozatról, amellyel spanyolok tízezrei fejezték ki elégedetlenségüket a kialakult politikai, gazdasági és társadalmi helyzet miatt, és amelyről ma már úgy tartják, hogy kulcsfontosságú belpolitikai változásokat indított el.

„Ezen a május 15-én nemcsak az ötödik évfordulónkat ünnepeljük, hanem annál sokkal többet: ünnepeljük, hogy haladunk az úton, a harc folytatódik (...)” – áll a szervezők kiáltványában. Ezrek gyűltek össze Madrid főterén, a Puerta del Solon, amely 2011-ben az események középpontjának számított. A tömeg ahogy akkor, most is transzparensekkel érkezett, rajtuk az öt évvel ezelőtt már emblematikussá vált mondatokkal: „Nem minket képviselnek!”, „Ne hívják demokráciának, ha nem az!”

A megmozduláson résztvevők közül többen azt nyilatkozták, hogy még ma is érvényesnek tartják ezeket a mondatokat, úgy érzik, szinte semmi sem változott, így ez a felvonulás lényegében ugyanazt képviseli mint 2011-ben.

A megszorításokat ellenzők a politikai pártok ellen kiabáltak jelmondatokat, egészen a Sol térig menetelve, ahol a mozgalom született. A húsz százalékos munkanélküliség mellett nagyon nehéz a megszorításokat viselni a tüntetők szerint. Ez a magyarázata annak is, hogy öt éve gyorsan nemzeti mozgalommá nőtte ki magát a tiltakozás.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. május 16. 21:34
Ami azt illeti, az idősebb spanyol zsidónők csinosabbak, mint a mieink. Hogy ez mér van?
Békanász a hasadon
2016. május 16. 21:33
A mozgalom mögött ott állnak olyan szervezetek, mint a ATTAC spanyol tagozata, a DRY honlapját pedig éppenséggel az Egyesült Baloldal (Izquierda Unida) egyik aktivistája üzemelteti. A tüntetések egyik fő szervezője a Sindicato de Estudiantes nevű erősen balos diákszervezet, amely jó viszonyban van a marxizmussal. A DRY egyik fő személyisége, Fabio Gándara "haladónak és antineoliberálisnak" nevezte a mozgalmat, amely bensőséges viszonyt ápol az antiglobalizációs mozgalmakkal, és a Kommunista Párt, valamint az Egyesült Baloldal is szimpatizál vele. Sokat merítettek Stéphane Hessel francia szerző eredetileg Indignez-vous!, angolul Time for Outrage!, spanyolul pedig !Indignaos! címmel megjelent művéből is (innen jön az indignados név). Ebben a koncentrációs táborokat megjárt szerző a pénzkapitalizmus elleni békés küzdelemre szólít fel. Mégsem járt messze a valóságtól a Néppárt egyik megmondóemberének a véleménye, amikor rendszerellenes, szélsőbalos megmozdulásnak értékelte az eseményeket. Számomra meglepő viszont, hogy ilyen hévvel és teljes odaadással, ennyien fel tudnak sorakozni olyan banális, semmitmondó jelszavak mögé. mint, hogy harcolni kell a "korrupt politikusok" ellen, vagy, hogy "jobb társadalmat", és "méltóságteljesebb jövőt" követeljenek. A Felháborodottak mozgalma erőteljes európai, illetve az OWS-re gyakorolt hatásán túl Izraelben és Latin-Amerikában is meghatározó inspirációt jelentett a helyi kezdeményezések számára. Hát most kurvára meglepődtem.
térdfigyelő kamera
2016. május 16. 14:27
Az engedelmes médiákok természetesen évszámra mélyen hallgatnak az ilyesmiről. A paraszt meg nem fog spanyol vagy francia hírportálokat bújni. Már amennyire azok is foglalkoznak ilyesmivel. Márpedig amiről nem ír az ojság az ugye, nincs is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!