Ismét románosodnak az utcanevek Marosvásárhelyen

2016. május 24. 15:40

Annak ellenére, hogy áprilisban lecserélték a magyar utcanevek románosított változatait a magyarra, a marosvásárhelyi önkormányzat most visszahelyezte a román utcanévtáblákat is a Krónika és a Főtér szerint. Többek közt Dózsa Györgyből, Kinizsi Pálból és Mátyás királyból lett megint Gheorghe Doja, Pavel Chinezu és Matei Corvin. A polgármesteri hivatal állítólag kompromisszumra törekedett.

2016. május 24. 15:40

Három hétig volt Dózsa György utca Marosvásárhelyen, most a polgármesteri hivatal a székely parasztvezér románosított nevét helyezte el az utca házain – írja a Krónika és a Főtér.

Az egyik leghosszabb vásárhelyi utcában április végén helyezték el a Strada Dózsa György utca névtáblákat, most mellettük megjelent a Gheorghe Doja elnevezés is.

Hasonlóképpen, a Kinizsi Pál utcában most a Pavel Chinezu névtábla is látható, Mátyás király Matei Corvinná alakult, a Varga Katalin utca pedig a Varga Ecaterina nevet kapta.

Április végén a főtér alsó sarkától a város kolozsvári kijáratáig tartó több kilométeres szakaszon a „Strada Dózsa György utca” feliratú új tábla jelent meg. Ezzel az önkormányzat lényegében történelmi igazságot szolgáltatott: több évtized után újból helyesen írta ki az 1514-es parasztháború vezéralakjának a nevét.

A román nacionalista szervezetek és a helyi rendőrség tiltakozása nyomán viszont május közepétől a városháza visszatért a magyarellenes Ceauşescu-rezsim nyolcvanas éveitől alkalmazott elnevezéshez.

A polgármesteri hivatal a Krónika szerint kompromisszumra törekedett: meghagyta a nemrég kihelyezett táblákat is, de föléjük biggyesztette az újat.

Peti András alpolgármester szerint a megoldás az utcanév-változtatás lenne, csakhogy ez nehézségekbe ütközik, mivel például a Dózsa Gyögy utcában lakók személyazonossági irataiban a Gheorghe Doja elnevezés szerepel.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2016. május 24. 23:34
pitiáner komplexusos szajréféltő cigánynép.
gergely88
2016. május 24. 22:20
Csak tudnám, ki az a három barom, akinek ez tetszik...
kuwiq
2016. május 24. 19:08
Nem kéne szélsőségeskedni. Legyen kinn így is, úgy is. Csak aztán a magyar ott is maradjon!
packó_
2016. május 24. 17:01
Döbbenet ez a román népség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!