Előválasztás: Trump tarolt, a demokratáknál egy-egy államot nyert Clinton és Sanders

2016. március 09. 08:06

Mind a republikánusok, mind a demokraták Michiganban és Mississippiben folytatták az előválasztási küzdelmet. A republikánusoknál Trump tarolt, míg a demokratáknál Bernie Sanders szorosan nyert Michiganben, Hillary Clinton óriási fölénnyel nyert Mississippiben.

2016. március 09. 08:06

Kedden négy amerikai szövetségi államban tartottak előválasztásokat és jelölőgyűléseket: Michiganben és Mississippiben a demokraták és a republikánusok is választottak, Idahóban és Hawaiin azonban csak a republikánusok szavaztak. Donald Trump Michiganben a választók bizalmának több mint 37 százalékát szerezte meg, Mississippi államban pedig 49 százalékos aránnyal győzött. 

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor Michiganben mindvégig nagyon szoros versenyben volt, végül Sanders nyert 50:48 százalékos aránnyal. Mississippiben viszont Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratott: a választók csaknem 83 százaléka mellette döntött.

A választások eredménye elemzők szerint egyértelműen jelzi, hogy Trumpnak sikerült végérvényesen meghódítania a déli szövetségi államok választóit, hiszen korábban ő nyerte meg Dél-Karolinát, Arkansast, Tennessee államot, Alabamát, Georgiát és Louisianát is. Ezekben az államokban a republikánusok, függetlenek és evangéliumi keresztények egyaránt rá szavaztak.

A republikánus pártelit erőteljes támogatását élvező 44 éves Marco Rubio floridai szenátor a keddi választásokon Michiganben és Mississippiben is az utolsó helyen végzett: előbbiben John Kasich ohiói kormányzó, utóbbiban pedig Ted Cruz texasi szenátor lett a harmadik előtte.

Új szavazókat ígér Trump

Sajtótájékoztatóval egybekötött Floridában mondott győzelmi beszédében Trump arra szólította a Republikánus Párt vezető politikusait, hogy sorakozzanak fel mögötte, s ha a júliusi konvención őt választják elnökjelöltnek, új szavazók egész seregét hozza el az urnákhoz novemberben, és ezáltal sikerül legyőznie Hillary Clintont, aki feltételezhetően a demokraták elnökjelöltje lesz. A New York-i üzletember azzal érvelt, hogy ő már bizonyított: ő a legalkalmasabb jelölt, ő az, aki képes új választókat is megszólítani. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy New Hampshire államban a függetlenek is neki adták a voksukat.

Ne feledjük, hogy demokraták is átjönnek hozzánk, függetlenek is átjönnek, ilyesmi korábban soha nem történt” – fogalmazott Trump. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden héten, minden választáson nagyon sokan járulnak az urnákhoz, ami őt örömmel tölti el.

A politikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a mintegy egyórás sajtótájékoztatón – bár ezúttal is gúnyolódott vetélytársain –, mintha stílust változtatott volna. Üzent legnagyobb pártbéli kritikusainak, például Lindsey Graham dél-karolinai szenátornak és Mitt Romneynak, aki az elmúlt két napban nagyszabású Trump-ellenes kampányt folytatott. Azt mondta, minden bizonnyal megtalálja majd velük is a közös hangot, és külön megköszönte Paul Ryan képviselőházi elnöknek, hogy konzultált vele. „Nagyon bátorító volt, nagyon tisztelem Paul Ryant” – mondta ünnepélyesen Trump.

Frissítés: megvannak a hawaii eredmények is

Pár órával később megszülettek a Hawaiin tartott jelölőgyűlések eredményei is: ezek szintén Donald Trump diadalát hozták. A New York-i milliárdos a voksok több mint 44 százalékával utasította maga mögé Ted Cruz szenátort, és a harmadik helyre a floridai Marco Rubiót. Ugyanakkor Idaho államban Trump alulmaradt Ted Cruz texasi szenátorral szemben. A 45 éves texasi politikus – aki elsősorban az evangéliumi keresztény közösségek támogatását élvezi – a szavazatok 43 százalékával győzött, Trump a második lett, a voksok 28 százalékát szerezve meg.

*

Fotó: Gage Skidmore

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2016. március 09. 10:00
Nocsak..kételkedik itt valaki a demokratikus választások eddigi részeredményeiben? Senki ne izguljon, Clintonné lesz az elnök, és azzal baromi jól jár Magyarország..Trump gondolom azt sem tudja hol van, Clintonné is csak Soros és Gáti miatt.
Gullwing
2016. március 09. 09:59
Erősen túl van ez dimenzionálva. Nekünk európaiaknak, magyaroknak, majdnem mindegy ki fog nyerni. Ha az amcsik érdeke úgy diktálja, minden további nélkül átgázolnak rajtunk, sőt a fejünkre is szarna ha hagyjuk.
Mindjárt
2016. március 09. 09:46
Csak erre a választási szakaszra 38 millió dollárt költött el a republikánus elít Trump mocskolására ami pontosan az ellenkező hatást érte el. Trump megmondta nekik, hogy ne pazarolják a pénz arra, hogy róla hazudoznak és mocskolódnak mert szükség lesz rá a Hillary elleni kampányban. Már most meg kéne közelíteni Trumpot, hogy kivételesen ne egy magyargyűlölő ribancot küldjön ide amerikai nagykövetnek hanem egy jónevű amerikai magyart aki tisztességesen tudná képviselné Amerikát és nem sértegetné a magyarokat.
BőröndÖdön
2016. március 09. 09:29
Borzasztó ez a pojáca...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!